Budyniowa owsianka z ananasem, żurawiną i chrupiącym musli

Budyniowa owsianka z ananasem, żurawiną i chrupiącym musli (1)Uwielbiam śniadania. Zwłaszcza, gdy mam troszkę więcej czasu na ich przygotowanie. Wówczas zamiast szybkiej wersji kanapki robię moją ulubioną owsiankę. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem (pomysłem) na budyniowa owsianka z ananasem, żurawiną i chrupiącym musli. Do takiej kremowej owsianki idealnie pasują również inne owoce, np. świeże truskawki. Spróbujcie.

Składniki: (na 1 porcję)

  • 3 czubate łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka budyniu np. śmietankowego (u mnie ze sklepu eSłoneczko)
  • miód do smaku (u mnie 2 łyżeczki lipowego) 
  • 1 plaster ananasa z puszki
  • musli chrupiące truskawkowe z kawałkami czekolady
  • żurawina

Przygotowanie:

W małym garnuszku z grubszym dnem zagotowujemy wodę, wsypujemy płatki i gotujemy do ich napęcznienia.

W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy dokładnie łyżkę budyniu, wlewamy do płatków (od razu dodając również miód). Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.

Budyniową owsiankę przelewamy do miseczki. Podajemy z pokrojonym w ćwiartki plastrem ananasa. Po wierzchu sypiemy musli i żurawiną (ilość według upodobań).

Podajemy. Tak przygotowana owsianka smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

Budyniowa owsianka z ananasem, żurawiną i chrupiącym musli (2)Budyniowa owsianka z ananasem, żurawiną i chrupiącym musli

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi