Uwielbiam śniadania. Zwłaszcza, gdy mam troszkę więcej czasu na ich przygotowanie. Wówczas zamiast szybkiej wersji kanapki robię moją ulubioną owsiankę. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem (pomysłem) na budyniowa owsianka z ananasem, żurawiną i chrupiącym musli. Do takiej kremowej owsianki idealnie pasują również inne owoce, np. świeże truskawki. Spróbujcie.
Składniki: (na 1 porcję)
- 3 czubate łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
- 2/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka budyniu np. śmietankowego (u mnie ze sklepu eSłoneczko)
- miód do smaku (u mnie 2 łyżeczki lipowego)
- 1 plaster ananasa z puszki
- musli chrupiące truskawkowe z kawałkami czekolady
- żurawina
Przygotowanie:
W małym garnuszku z grubszym dnem zagotowujemy wodę, wsypujemy płatki i gotujemy do ich napęcznienia.
W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy dokładnie łyżkę budyniu, wlewamy do płatków (od razu dodając również miód). Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Budyniową owsiankę przelewamy do miseczki. Podajemy z pokrojonym w ćwiartki plastrem ananasa. Po wierzchu sypiemy musli i żurawiną (ilość według upodobań).
Podajemy. Tak przygotowana owsianka smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
Budyniowa owsianka z ananasem, żurawiną i chrupiącym musli
Smacznego
Budyniowej owsianki jeszcze nie jadłam, najwyższy czas to zmienić, bo pysznie się zapowiada 🙂
🙂
Też robiłam już nieraz budyniową owsiankę. Pyszna była – delikatna dla żołądka, smaczna, o idealnej konsystencji. Pozdrowionka serdeczne 🙂
🙂
budyniowa wersja jest bardzo fajna, taka kremowa 🙂
Zgadzam się 🙂
Mmmm, wygląda smakowicie, sprobuje to przygotować według twojego przepisu
Polecam 🙂