Budyniowa owsianka czekoladowa – prosty przepis na śniadanie
Co najczęściej robicie na śniadania? Ja ostatnio znów wracam do moich ukochanych owsianek. Dziś jedna z nich. Prosta, zdrowa, sycąca i pysznie czekoladowa ♥️ Uwielbiam budyniowe owsianki. A Wy? Warto jeść płatki owsiane, bo są lekkostrawne, obniżają poziom cukru we krwi, a nawet zmniejszają ryzyko chorób serca. Wiedzieliście o tym?
- 1 łyżka z lekką górką budyniu czekoladowego bez cukru
- 1 szklanka mleka (można użyć roślinnego) + niewielka ilość do rozrobienia budyniu
- 5 pełnych łyżek płatków owsianych
- dodatkowo: bezglutenowe crunchy 4 ziarna z truskawkami, listki świeżej mięty, plaster cytryny w syropie
- opcjonalnie coś do posłodzenia np. miód
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko i wsypujemy płatki owsiane.
W szklaneczce rozrabiamy budyń w niewielkiej ilości mleka.
Chwilę gotujemy płatki, a następnie dodajemy nasz rozrobiony budyń. Gotujemy dalej ciągle mieszając składniki, aż do zgęstnienia.
Naszą budyniową owsiankę nakładamy do pucharka (można ją wcześniej dosłodzić np. miodem). Na wierzch układamy chrupiące crunchy, listki mięty i plasterek cytryny z syropu.
Śniadanie gotowe 😉
Smacznego
Niezwykle smaczna i bardzo pożywna owsianka. Ten przepis jest rewelacyjny.
Chętnie wprowadzę tą owsiankę do swojego menu. Wygląda bardzo apetycznie.
Polecam 🙂