Boczniaki w kukurydzianej panierce

Boczniaki w kukurydzianej panierce Lubicie boczniaki? Ja uwielbiam. Od czasu do czasu z ogromną przyjemnością przygotowuję je w tradycyjnej panierce na bazie bułki tartej (przepis znajdziecie tutaj). Dziś jednak polecam Wam ciut inny przepis. Boczniaki w kukurydzianej panierce są równie pyszne i proste w przygotowaniu. Tak przygotowane boczniaki możecie podać jako dodatek lub jako danie główne w towarzystwie świeżego pieczywa. Ja tą wersję lubię najbardziej. Spróbujcie i Wy.

Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  • 2 jajka
  • czarny mielony pieprz i sól do smaku
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Boczniaki myjemy, obcinamy ogonki.

Szykuje dwa głębokie talerze. Do jednego bijamy jajka i doprawiamy je (solidnie) pieprzem i solą. W drugim talerzu mieszamy oba rodzaje mąki.

Każdego boczniaka maczamy najpierw w rozbełtanym jajku (ja często zostawiam je w jajku na dłużej), a następnie obtaczamy w mieszance mąk.

Smażymy na złoto z obu stron.

Podajemy jako dodatek lub danie główne. U mnie najczęściej takie boczniaki pojawiają się w towarzystwie świeżego pieczywa.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz