Boczniaki w kukurydzianej panierce Lubicie boczniaki? Ja uwielbiam. Od czasu do czasu z ogromną przyjemnością przygotowuję je w tradycyjnej panierce na bazie bułki tartej (przepis znajdziecie tutaj). Dziś jednak polecam Wam ciut inny przepis. Boczniaki w kukurydzianej panierce są równie pyszne i proste w przygotowaniu. Tak przygotowane boczniaki możecie podać jako dodatek lub jako danie główne w towarzystwie świeżego pieczywa. Ja tą wersję lubię najbardziej. Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 1 opakowanie boczniaków
- 2 jajka
- czarny mielony pieprz i sól do smaku
- kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki myjemy, obcinamy ogonki.
Szykuje dwa głębokie talerze. Do jednego bijamy jajka i doprawiamy je (solidnie) pieprzem i solą. W drugim talerzu mieszamy oba rodzaje mąki.
Każdego boczniaka maczamy najpierw w rozbełtanym jajku (ja często zostawiam je w jajku na dłużej), a następnie obtaczamy w mieszance mąk.
Smażymy na złoto z obu stron.
Podajemy jako dodatek lub danie główne. U mnie najczęściej takie boczniaki pojawiają się w towarzystwie świeżego pieczywa.
Smacznego