Biszkoptowe babeczki na białkach
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, delikatne biszkoptowe babeczki na samych białkach. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Posmakują dużym i małym domownikom. Śmiało można je też zabrać do pracy, szkoły lub na piknik. My je uwielbiamy 🙂 Polecam i Wam takie pyszne babeczki na białkach.
- 4 białka jaj klasy M lub tyle samo płynnego białka od Farma Białka (polecam 🙂 Zawsze mam butelkę w zapasie :))
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)
- 100 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Białka ubijamy na pianę (nie na sztywno).
Dodajemy cukier puder, krótko miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, znów krótko miksujemy (tylko do połączenia).
Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i miksujemy krótko do połączenia.
Masę wylewamy do przygotowanych papilotek (do około 3/4 wysokości).
Babeczki pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy babeczki przestygną ostrożnie zdejmujemy z nich papilotki. Możemy od razu podawać lub dowolnie ozdobić, np. lukrem.
Smacznego
Wpis we współpracy reklamowej z Farma Białka
Pyszne maleństwa 🙂 mogłabym jeść je na okrągło 🙂