Białkowe ciasto czekoladowe

Dziś mam dla was przepis na proste białkowe ciasto czekoladowe. Takie ciasto z odżywką białkową będzie idealne dla osób aktywnych, które szukają słodkich, zdrowszych przepisów. Łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne.

Dlaczego warto wprowadzić się do diety białka olimp?

Organizm wykazuje zapotrzebowanie na dostarczenie wartościowego białka, szczególnie u osób aktywnych fizycznie. Białko można dostarczyć z naturalnych źródeł. Do najlepszych naturalnych źródeł tego składnika należą jajka, piersi z kurczaka, łosoś, nasiona dyni czy soczewica. Jednak często te produkty to za mało. Dlatego wiele osób uzupełnia swoją dietę w dobrej jakości odżywki białkowe, jak olimp odżywki. 100 whey protein complex, to:

  • najwyższej jakości źródła białek do budowania solidnej masy mięśniowej, 
  • dodatkowa porcja aminokwasów BCAA łatwo przyswajalnych dla organizmu,    
  • wyjątkowo niska zawartość tłuszczu i węglowodanów,        
  • najczęściej wybierane białko przez profesjonalistów.

Takie białko można dodawać do koktajli, owsianek, a nawet zdrowszych deserów. Dziś przepis jeden z nich.

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej
       
  • 100 g gorzkiej czekolady
       
  • 75 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
       
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
       
  • 2 wiejskie jajka
       
  • 60 g odżywki białkowej Sprawdź Białka Olimp
       
  • 1 łyżeczka sody
       
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
       
  • 100 g ksylitolu

Przygotowanie:

Do rondelka przekładamy klarowane masło i posiekaną czekoladę. Rozpuszczamy składniki. Odstawiamy do przestudzenia.

Masę przelewamy do miski. Dodajemy mleko, jajka i mieszamy wszystko ręczną trzepaczką.

W drugiej misce mieszamy mąkę z odżywką białkową, proszkiem do pieczenia, sodą i ksylitolem. Dodajemy płynne składniki z pierwszej miski i mieszamy wszystko tylko do połączenia.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (kwadratowa lub tortownica 22-24 cm).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 30-35 minut). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i użytej formy (im większa tym ciasto wyjdzie niższe i szybciej się upiecze). Ciasto należy obserwować i sprawdzać patyczkiem.

Smacznego

*zamieszczone zdjęcie jest jedynie zdjęciem poglądowym

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz