Dziś zapraszam Was na bezmleczne marchewkowe babeczki z jabłkową kostką. Uwielbiam takie małe wypieki. Nie tylko za prostotę wykonania, ale za tą radość w oczach dzieci, gdy mogą pomagać w przygotowaniach, a potem wziąć babeczkę do rączki i … po prostu ją jeść ze smakiem 😉 Kolejny raz ten szybki wypiek sprawdził się wspaniale. Zarówno domownicy, jak i goście byli bardzo zadowoleni. Zwłaszcza moja koleżanka, która nie może spożywać mleka. Od razu poprosiła o przepis 😉 Spróbujcie i Wy moich bezmlecznych marchewkowych babeczek z jabłkową kostką.
Składniki: (na 12 sztuk)
- 1/2 szklanki startej marchewki*
- 2 łyżeczki kakao
- 25-30 g kostki jabłkowej ze skórką Amkez
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
- 1/2 szklanki oleju
*2-3 małe marchewki; starłam na ciut większych oczkach, ale można zetrzeć na najmniejszych
Przygotowanie:
Marchewki (około 2-3 małe) obieramy i trzemy na tarce (ilość sprawdzamy szklanką, przekładamy startą marchewkę i ugniatamy, mamy uzyskać 1/2 szklanki).
Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i wlewamy 1/2 szklanki oleju. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką.
W drugiej misce mieszamy łyżką suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną.
Następnie do miski z mokrymi dodajemy suche i mieszamy całość łyżką do połączenia (ciasto będzie gęste). Na koniec wsypujemy kostkę jabłkową, znów mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy każdą ciastem (nie w pełni, bo babeczki rosną). Blaszkę z babeczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 25-30 minut (czas pieczenia zależny od piekarnika).
Po wyjęciu i przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Pycha! Dawno nie jadłam żadnego marchewkowego wypieku:)
Dziękuję i polecam 🙂