Dziś polecam Wam pyszną, szybką, lżejszą wersję obiadu. Bezglutenowy makaron z warzywami i jogurtem, to jedno z moich ulubionych dań. Dan które w zależności od użytych warzyw i przypraw za każdym razem odkrywam na nowo. Dziś podam Wam podstawową wersję, którą możecie dowolnie modyfikować. Dodatkowym atutem jest wspaniały makaron Sotelli. Osobiście nie mam nietolerancji glutenu, ale mam wielu znajomych, którzy zmagają się z tym problemem. Na rynku oczywiście znajdziecie wiele produktów bezglutenowych, ale nie wszystkie spełniają oczekiwania. Inaczej jest z Sotelli. Wspaniałe w smaku, nie rozpadają się w gotowaniu, po prostu pyszne makarony – zarówno dla mnie, jak i moich znajomych (będących na diecie bezglutenowej). Polecamy!
Oferta Sotelli jest naprawdę ciekawa. Osobiście mam przyjemność przetestować kilka produktów.
Składniki:
- 3 garście bezglutenowego makaronu penne Sotelli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 garście dowolnych warzyw na patelnię (użyłam miksu różnych – zielona fasolka, brokuły, kukurydza, marchew)
- około 2 łyżki oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
- opcjonalnie ulubione przyprawy – u mnie najczęściej Zioła Małgorzaty
- 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulkę kroimy, podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy warzywa, podsmażamy pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy. Gdy warzywa odpowiednio zmiękną dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Ściągamy z palnika, dodajemy jogurt. Szybko mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy solą i/lub pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Mieszamy, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Podajemy od razu.
Smacznego
jak dla mnie idealny jako posiłek po długim bieganiu 🙂
🙂
Zjadłabym taki z przyjemnością
🙂