Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu)

Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu) (1)Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu) (6)

Dziś zapraszam Was na bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu). Pyszne i proste ciasto. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciastem „zajadają się” zarówno dorośli, jak i dzieci. Moja córeczka uwielbia takie serniki. Do ciasta zamiast polewy jagodowej możecie dodać świeże owoce np. jagody lub borówki. Polecam.

Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu) (5)

Ciasto przygotujecie w kilka chwil zwłaszcza, jeśli użyjecie do tego wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium.  Wystarczy wrzucić ser do misy, dodać banany i włączyć przycisk 😉 Po chwili można dodać również jajka i… baza do sernika gotowa. Prosto, szybko i bez problemu.

Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu) (2)Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu) (3)

Robot ułatwia mi przygotowywanie wielu ciast. Można w nim ubijać białka, rozdrabniać orzechy, a nawet mieszać ciasta drożdżowe. Już niedługo na blogu podzielę się z Wami przepisem na pyszną drożdżówkę z owocami lub serem. Którą wolicie?

A wracając do przepisu na bananowy sernik z jagodową polewą…

Składniki:

  • 2 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 300 g półtłustego twarogu w kostce
  • 50 g masła
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • gęsty sos jagodowy lub świeże jagody / borówki

Przygotowanie:

Twaróg i banany (miksujemy, rozdrabniamy) w misie wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium.

Po chwili wbijamy 2 całe jajka i znów włączamy robot. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

W misce miksujemy masło z cukrem waniliowym. Dodajemy bananowo-serową masę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, krótko miksujemy do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (u mnie mała okrągła). Wierzch polewamy gęstym sosem jagodowym (opcjonalnie dodajemy świeże jagody lub borówki).

Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu) (4)

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy do ładnego zarumienienia ciasta z wierzchu około 30 minut.

Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu) (5)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi