Bananowy omlet z musli – pomysł na szybkie śniadanie
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, szybkie śniadanie. Prosty w przygotowaniu i naturalnie słodki bananowy omlet. U mnie podany z musli i jogurtem naturalnym. Jednak śmiało możecie go też np. polać miodem lub podać z ulubionymi owocami. Spróbujcie. Prosto, szybko i pysznie 🙂
Składniki:
- 1 średni banan (najlepiej dojrzały)
- 2 jajka M
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 1 czubata łyżka mąki pszennej lub innej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju do wysmarowania patelni
- propozycja podania – musli, listki mięty, jogurt naturalny
Przygotowanie:
Do miski przekładamy ogranego banana. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy jogurt, znów mieszamy masę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy.
Małą patelnię smarujemy niewielką ilością oleju.
Wylewamy naszą bananową masę.
Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na niewielkim ogniu (omlet powinien ładnie podrosnąć). Gdy wierz zacznie się ścinać obracamy omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy, ale już bez przykrycia.
Omlet kroimy na 4 części i podajemy z jogurtem i musli.
Smacznego