Dziś zapraszam Was na pyszne bananowo-kajmakowe kruche babeczki. Proste, pyszne, ze słodziutkim wnętrzem. Idealne od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Możecie je również podać na wielkanocnym stole w formie a la mini mazurków. Spróbujcie.
Składniki: (na 5 sztuk)
- 300 g mąki pszennej od Swoja Mąka*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 140 g masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- około 10 czubatych łyżeczek masy krówkowej kajmak Helio
- 1 mały banan
*pamiętajcie o rabacie! Szczegóły na końcu wpisu
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, posiekane masło, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagniatamy ręką gładkie ciasto. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie tłuszczem. Każdą wylepiamy ciastem. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy do lodówki, wraz z resztą ciasta która została w misce (będzie nam potrzebna później).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na środkowy poziom wkładamy foremki wylepione ciastem. Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Do każdej nakładamy masę kajmakową (rozsmarowujemy łyżeczką) i układamy po 4 plasterki banana. Na wierzch układamy „łatki z ciasta”.
Bananowo kajmakowe babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy całość do ładnego zarumienienia wierzchu.
Po przestudzeniu wyciągamy nasze kruche babeczki z foremek i oprószamy cukrem pudrem.
P.s. Do przygotowania słodkich wypieków polecam Wam mąki od Swoja Mąka
Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki
Pyszne:)
Dziękuję 🙂
Ale piękne i apetyczne.
Dziękuję 🙂
Apetyczne i takie na raz ?
Dziękuję 🙂