Bananowe placuszki na maślance

Puszyste bananowe placuszki

Lubicie placki i placuszki? My uwielbiamy. To idealny pomysł na śniadanie, kolację, a nawet słodki obiad. Moje dzieci najchętniej łapią takie placuszki w rączkę i… do buźki 😉 Ja z mężem i mamą wolimy je polane sporą porcją miodu. Puszyste delikatne bananowe placuszki skąpane w dobrej jakości miodzie… Jak dla mnie coś cudownego. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, to koniecznie to zmieńcie.

Jak przygotować bananowe placuszki?

Przygotowanie takich placuszków jest niebywale proste. Najlepiej sprawdzą się tu dojrzałe banany, które łatwo można rozgnieść widelcem i połączyć z resztą składników. Do tego mąka pszenna lub orkiszowa, jajka i maślanka. Jeśli nie macie maślanki możecie wykorzystać kefir naturalny lub mleko w tych samych proporcjach.

Z czym podawać placki i placuszki?

A co do smaku i podania? Oczywiście pyszny miód. Lato już za nami, sezon grypowy niestety na horyzoncie, więc warto sięgać po sprawdzone i naturalne sposoby walki z przeziębieniem. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy miód. Herbata z miodem, miód na chlebie, miód do wypieków i… śniadaniowe placki lub naleśniki skąpane w pysznym miodzie. Koniecznie spróbujcie. Naprawdę polecam!

A gdzie kupić dobrej jakości miód? Zajrzyjcie do Pasieki Miodowe Wzgórze

Pasieka Miodowe Wzgórze powstała w 2015 roku. Znajdziecie tutaj pyszny miód prosto od pszczelarza BEZ CUKRU I LEKÓW! Pasieka Miodowe Wzgórze mieści się w czystym regionie Warmii i Mazur. To mała, przydomowa pasieka prowadzona z pasją i sercem. A miody… Po prostu musicie spróbować 🙂

Oprócz miodów, w pasiece Miodowe Wzgórze można nabyć pyłek pszczeli – kwiatowy, który jest źródłem wielu witamin: witaminy E, witamin z grupy B, witaminy C, a nawet beta-karotenu. W pyłku znajdują się też minerały, takie jak fosfor i potasu, ale i wapń, magnez, sód, żelazo, cynku i miedź. Warto korzystać z jego cennych właściwości.

P.s. Zastanawialiście się kiedyś jak powstaje miód? To naprawdę magiczny sposób. Zajrzyjcie na blog Pasieki Miodowe Wzgórza i dowiedzcie się więcej 🙂

A wracając do przepisu – spójrzcie jak prosto przygotować pyszne placki śniadaniowe z bananami 🙂

Składniki:

  • 2 średnie banany, najlepiej dojrzałe
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 jajka klasy M
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka miodu + miód do polania placuszków – u mnie miód lipowy z Pasieki Miodowe Wzgórze

Przygotowanie:

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy dwa jajka, łyżeczkę miodu i maślankę. Mieszamy składniki.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy.

Placuszki smażymy z obu stron na oleju na małym ogniu.

Placuszki podajemy polane miodem. Miód wystarczy podgrzać w kąpieli wodnej (tak jak rozpuszcza się czekoladę), by uzyskał płynną konsystencję.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

    • Magdalena says:

      Dwie porcje widoczne na zdjęciu. Może Pani śmiało zwiększyć ilość składników według potrzeb. Oczywiście może Pani zmienić maślankę na mleko 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi