Bananowe pierniczki

Bananowe pierniczki – szybkie pierniczki bez jajek

Szukacie przepisu na szybkie pierniczki? Dobrze trafiliście 😉 Dziś mam dla Was przepis na pyszne bananowe pierniczki. Te szybkie pierniczki bez jajek śmiało możecie przygotować wspólnie z dziećmi. Moja córeczka je uwielbia. Proste, pyszne pierniczki last minute, od razu gotowe do jedzenia. I ten lekko bananowy smak… Ach, my go uwielbiamy.

Jak przygotować bananowe pierniczki bez jajek?

To bardzo proste. Wystarczy kilka podstawowych składników i mus bananowy. Ja tym razem użyłam gotowy przecier bananowy PURENA. Polecam! Super rozwiązanie 🙂 Naturalnie słodki i gęsty mus bananowy, idealny do pierniczków, ciast, ciasteczek, owsianek, a nawet placuszków i naleśników.

W ofercie PURENA znajdziecie też inne 100% przeciery owocowe: mango, jabłko i brzoskwinia. Polecam! W szczególności mango i brzoskwinię. Uwielbiam 😀

Przecier mango… Pycha 😀

Spróbujcie też pysznej lemoniady i kompotów PURENA (np. 1 saszetka daje 2 L gotowej lemoniady). Proste przygotowanie, fajny smak.

PURENA posiada w swojej ofercie też zupy krem bez konserwantów, cukru i barwików.

PURENA – 100% owoców i warzyw
zamkniętych w wygodnej saszetce

Na stronie PURENA znajdziecie też wiele pysznych inspiracji kulinarnych. Warto sprawdzić 🙂

Ja dziś polecam Wam jednak prosty przepis na bananowe pierniczki 😀 Kto się skusi na takie małe świąteczne wypieki?

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej + 1-2 pełne łyżki
  • 3 łyżki gęstego przecieru bananowego PURENA
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy 150 g mąki, dodajemy płynny miód  i rozpuszczone masło. Jeśli wasz miód jest stały, należy go najpierw rozpuścić.

Dodajemy przecier bananowy, sodę, cukier puder i przyprawę do piernika. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręka dosypując w razie potrzeby 1-2 pełne łyżki mąki pszennej. U mnie były 2 łyżki, ale zawsze róbcie to stopniowo. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy je na chwile w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Rozgniatamy ręką lub wałkujemy na grubość 4-5 mm ((lub ciut grubiej, ale nie cieniej, bo od tego zależy puszystość pierniczkó). Wycinany dowolne kształty.

Pierniczki układamy  w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do ładnego zarumienienia około 12-15 minut. Czas pieczenia będzie różny w zależności od grubości pierników i piekarnika.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Beata M. Anuluj pisanie odpowiedzi