Bananowe babeczki z białą czekoladą

Bananowe babeczki z białą czekoladą Lubicie babeczki? My uwielbiamy. Moje dzieci zawsze pomagają w ich przygotowaniu (to dla nich świetna zabawa). A po upieczeniu… bananowa babeczka w dłoń i można się zajadać. Dzisiejszy przepis jest naprawdę prosty i każdy sobie z nim poradzi. To też idealne rozwiązanie, gdy mamy w domu dojrzałe banany. Nic się nie zmarnuje, a zyskamy pyszny, szybki deser. Polecam i Wam 🙂

Składniki: (na 6-9 babeczek, w zależności od wielkości formy)

  • 300 g dojrzałych bananów (2 duże lub 3 mniejsze banany, waga po obraniu)
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 jajko M
  • 70 ml oleju – użyłam Olej Wielkopolski Rzepakowy z Oliwą z Oliwek Extra Virgin
  • 6 łyżek cukru (u mnie pół na pół zwykły z cukrem waniliowym)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biała czekolada w pastylkach lub posiekana biała czekolada

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Banany miksujemy blenderem na puree.

Do miski przekładamy bananowe puree, dodajemy mąkę z proszek do pieczenia, jajko, oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia (nie za długo).

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy bananową masę.

Na wierzch wykładamy po kilka pastylek białej czekolady lub posiekaną białą czekoladę.

Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (nie pieczemy za długo by nie wysuszyć babeczek). U mnie babeczki pieką się około 25 minut.

Po przestudzeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet sprawdź najpierw ranking supermarketów internetowych

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz