Bananowe babeczki z białą czekoladą Lubicie babeczki? My uwielbiamy. Moje dzieci zawsze pomagają w ich przygotowaniu (to dla nich świetna zabawa). A po upieczeniu… bananowa babeczka w dłoń i można się zajadać. Dzisiejszy przepis jest naprawdę prosty i każdy sobie z nim poradzi. To też idealne rozwiązanie, gdy mamy w domu dojrzałe banany. Nic się nie zmarnuje, a zyskamy pyszny, szybki deser. Polecam i Wam 🙂
Składniki: (na 6-9 babeczek, w zależności od wielkości formy)
- 300 g dojrzałych bananów (2 duże lub 3 mniejsze banany, waga po obraniu)
- 240 g mąki pszennej
- 1 jajko M
- 70 ml oleju – użyłam Olej Wielkopolski Rzepakowy z Oliwą z Oliwek Extra Virgin
- 6 łyżek cukru (u mnie pół na pół zwykły z cukrem waniliowym)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- biała czekolada w pastylkach lub posiekana biała czekolada
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Banany miksujemy blenderem na puree.
Do miski przekładamy bananowe puree, dodajemy mąkę z proszek do pieczenia, jajko, oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia (nie za długo).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy bananową masę.
Na wierzch wykładamy po kilka pastylek białej czekolady lub posiekaną białą czekoladę.
Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (nie pieczemy za długo by nie wysuszyć babeczek). U mnie babeczki pieką się około 25 minut.
Po przestudzeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego