Bananowe babeczki pachnące wanilią

Bananowe babeczki pachnące wanilią Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i cudownie wręcz pachnące bananowe babeczki. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Mi jak zawsze pomagała moja córeczka. Bananowe babeczki możecie oczywiście dowolnie ozdobić, a nawet nadziać kawałkami czekolady lub borówkami. Moje dzieci jednak lubią ich najprostszą wersję i taką właśnie wam prezentuje. Koniecznie spróbujcie.

P.s. Szukając szpatułek, przesiewacza do mąki czy najróżniejszych mis i  miseczek – zajrzyjcie do Betterware. Znajdziecie tam nawet środki czystości, które czasem są potrzebne po różnych kulinarnych eksperymentach. Zwłaszcza jeśli pomagają wam maluchy 😉

Składniki: (na 9-12 babeczek, w zależności od wielkości papilotek)

  • 300 g dojrzałych bananów (2 duże lub 3 mniejsze banany, waga po obraniu)
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 jajko M
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • cukier puder do oprószenia babeczek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Banany przekładamy do misy blendera z nożami i miksujemy na mus. Potrzebujemy 300 g bananowego musu.

Do miski przekładamy bananowy mus, dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajko, oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki szpatułką do połączenia (nie za długo).

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy bananową masę.

Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy wszystko do tzw. suchego patyczka (nie pieczemy za długo by nie wysuszyć babeczek). U mnie babeczki pieką się około 25 minut.

Po przestudzeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Pozostaw odpowiedź Kama Anuluj pisanie odpowiedzi