Babka z bananami Szybka, pyszna babka z kawałkami bananów, to idealne ciasto do kawy, herbaty lub na święta wielkanocne. Ja osobiście bardzo lubię takie proste ciasta. I często korzystam z przepisu na babkę na oleju z dodatkiem owoców. Czasem naprawdę nie trzeba dużo, by upiec coś naprawdę pysznego 🙂
Babkę możecie dowolnie zdobić lub po prostu oprószyć cukrem pudrem (tak jak ja). Jej przygotowanie jest naprawdę proste. A dodatek bananów, to przysłowiowa „kropką nad i”. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
4 jajka klasy M
-
niepełna szklanka cukru
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
-
3/4 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła (około 180 g masła)
-
pół banana
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt i dokładnie miksujemy składniki. Następnie stopniowo dolewamy olej lub rozpuszczone (przestudzone!) masło, cały czas miksując (na mniejszych obrotach).
Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam składniki lub krótko miksujemy na małych obrotach (tylko do połączenia składników).
Masę przekładamy do formy – u mnie foremka aluminiowa wyłożona silikonowym papierem do pieczenia, zapobiegającym przywieraniu ciasta do formy.
Około 3/4 masy wykładamy do formy, następnie układamy pokrojonego banana i nakładamy resztę masy.
Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopnie piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 50-60 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.
Przed podaniem babkę można oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Smacznego
Wyszła pyszna. Dodałam do ciasta 2 łyżki soku z cytryny i jednego zgniecionego banana, a drugiego wkroiłam, jak w przepisie. Polecam
Cieszę się, że smakowała 🙂