Babka cytrynowa
Szybka, pyszna cytrynowa babka. Idealna na zbliżające się święta lub do popołudniowej herbaty. Bardzo prosta w przygotowaniu, puszysta. Nic tylko piec 😉 Polecam.
Kto się skusi?
Babka cytrynowa – jak przygotować?
Przepis na tą cytrynową babkę jest bardzo prosty. Kilka składników, chwila miksowania i gotowe.
- 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa typ 450 ToTa
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- pół cytryny
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Ubijamy białka. Dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka (najlepiej robić to stopniowo po jednym), wciąż miksując.
Dodajemy sok z cytryny i wlewamy olej, miksujemy.
Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Całość krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
Masę wylewamy do keksówki lub formy z kominkiem.
Babkę pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka.
Ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie dziś tylko cukier puder, ale na święta polecam udekorować ją cytrynowym lukrem 🙂
Smacznego
Wpis we współpracy z ToTa mąka
Wygląda smacznie. Upieke na świeta
Lubię takie babki