Babka cytrynowa

Cytrynowa babkaCytrynowa babka

Babka cytrynowa

Szybka, pyszna cytrynowa babka. Idealna na zbliżające się święta lub do popołudniowej herbaty. Bardzo prosta w przygotowaniu, puszysta. Nic tylko piec 😉 Polecam.

Kto się skusi?

Babka cytrynowa – jak przygotować?

Przepis na tą cytrynową babkę jest bardzo prosty. Kilka składników, chwila miksowania i gotowe.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa typ 450 ToTa
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • pół cytryny
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Ubijamy białka. Dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka (najlepiej robić to stopniowo po jednym), wciąż miksując.

Dodajemy sok z cytryny i wlewamy olej, miksujemy.

Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Całość krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

Masę wylewamy do keksówki lub formy z kominkiem.



Babkę pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka.

Ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie dziś tylko cukier puder, ale na święta polecam udekorować ją cytrynowym lukrem 🙂

Smacznego

Wpis we współpracy z ToTa mąka

2 comments

Dodaj komentarz