Dziś polecam Wam babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy. Uwielbiam te małe wypieki. Wspaniale sprawdzają się na każdą okazję, a w szczególności do ulubionej kawy lub herbaty wypijanej z przyjaciółmi. Pysznie, szybko i ta słodka niespodzianka w środku… po prostu nie można skończyć na jednej. Dodatkowo polecam Wam do takich babeczek podać herbatę z pomarańczami z syropu Eterno. Połączenie idealne. Warto spróbować.
Składniki: (na 10-12 babeczek w zależności od wielkości papilotek)
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka M
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 6 łyżek syropu z pomarańczy w syropie Eterno
- Truskawki z migdałami Eterno – 2 małe słoiczki po 40 g
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy jajka, z mlekiem i olejem. Następnie do mokrych składników dodajemy suche, krótko mieszamy i dodajemy nasz syrop z pomarańczy w syropie. Mieszamy do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy do 1/2 wysokości, następnie dodajemy po łyżeczce truskawek z migdałami i uzupełniamy po około łyżce ciasta (na wierzch).
Formę z babeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut.
Po wystudzeniu babeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego