Babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy

Babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy (3)Dziś polecam Wam babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy. Uwielbiam te małe wypieki. Wspaniale sprawdzają się na każdą okazję, a w szczególności do ulubionej kawy lub herbaty wypijanej z przyjaciółmi. Pysznie, szybko i ta słodka niespodzianka w środku… po prostu nie można skończyć na jednej. Dodatkowo polecam Wam do takich babeczek podać herbatę z pomarańczami z syropu Eterno. Połączenie idealne. Warto spróbować.

Babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy (1)

Składniki: (na 10-12 babeczek w zależności od wielkości papilotek)

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy jajka, z mlekiem i olejem. Następnie do mokrych składników dodajemy suche, krótko mieszamy i dodajemy nasz syrop z pomarańczy w syropie. Mieszamy do połączenia składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy do 1/2 wysokości, następnie dodajemy po łyżeczce truskawek z migdałami i uzupełniamy po około łyżce ciasta (na wierzch).

Babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy (2)

Formę z babeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut.

Po wystudzeniu babeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy (3)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz