Babeczki z polewą czekoladową i orzechami

Babeczki z polewą czekoladową i orzechami Lubicie babeczki? My uwielbiamy. Takie małe wypieki są idealne na każdą okazję. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Dziś mam dla was mój sprawdzony przepis na babeczki. Słodkie puszyste ciasto, słodka czekoladowa polewa i chrupiące słone orzechy ziemne. Takie połączenie naprawdę świetnie smakuje. Spróbujcie, polecam.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Dodatkowo:

  • garść orzechów ziemnych (prażone solone) – do nabycia w Sklepzbakaliami.pl
  • domowa polewa czekoladowa (50 g masła, 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady) lub gotowa polewa

Przygotowania:

Jak zrobić szybkie babeczki?

Do miski wsypujemy mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy składniki. Dodajemy olej, jajko i mleko. Wszystko mieszamy do połączenia.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25-30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Gdy babeczki wystygną dekorujemy je polewą i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.

Jak zrobić domową polewę czekoladową? Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Garnuszek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolita gładka polewa. Gorąca polewa jest rzadka, gdy zaczyna stygnąć gęstnieje.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz