Babeczki z polewą czekoladową i orzechami Lubicie babeczki? My uwielbiamy. Takie małe wypieki są idealne na każdą okazję. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Dziś mam dla was mój sprawdzony przepis na babeczki. Słodkie puszyste ciasto, słodka czekoladowa polewa i chrupiące słone orzechy ziemne. Takie połączenie naprawdę świetnie smakuje. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- 250 ml mleka
Dodatkowo:
- garść orzechów ziemnych (prażone solone) – do nabycia w Sklepzbakaliami.pl
- domowa polewa czekoladowa (50 g masła, 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady) lub gotowa polewa
Przygotowania:
Jak zrobić szybkie babeczki?
Do miski wsypujemy mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy składniki. Dodajemy olej, jajko i mleko. Wszystko mieszamy do połączenia.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości).
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25-30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Gdy babeczki wystygną dekorujemy je polewą i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.
Jak zrobić domową polewę czekoladową? Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Garnuszek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolita gładka polewa. Gorąca polewa jest rzadka, gdy zaczyna stygnąć gęstnieje.
Smacznego
Pysznie wyglądają ???
Dziękuję 🙂
Pyszności? wyglądają świetnie a przepis fajny
Dziękuję 🙂