Babeczki z mango i kokosową nutą

Babeczki z mango i kokosową nutą. Dziś polecam Wam przepis na pyszne babeczki nadziane pulpą z mango. Ciasto ma delikatnie kokosowy smak, który uzyskacie dodając do niego cukier kokosowy. Babeczki są proste w przygotowaniu i dosłownie rozpływają się w ustach. Idealne do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty lub od tak, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Takie babeczki z mango i koksową nutą, to nasz ostatni hit. Piekłam je już kilka razy i za każdym razem znikały w mgnieniu oka. Polecam je i Wam. Pyszne, delikatne lekko kokosowe ciasto i pulpa z mango, to dla mnie duet doskonały. Spróbujcie.

Składniki: (na około 6 sztuk)

  • 100 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 100 g masła
  • 2 jajka klasy M
  • 100 g cukru kokosowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 3 łyżeczki pulpy z mango na babeczkę
  • cukier puder do oprószenia babeczek

Dodatkowo:

  • forma na muffinki i kolorowe papilotki Stella

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W misce mieszamy dokładnie 2 jajka i cukier (ja używam ręcznej trzepaczki). Następnie wlewamy przestudzone masło, mieszamy. Kolejno wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę na babeczki (do  niespełna 3/4 wysokości), następnie po 3 łyżeczki pulpy z mango i na to około 0,5 łyżki masy.

Babeczki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyczka (około 20 minut).

Po przestudzeniu oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego

Szykując się do świątecznych i codziennych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia.

Ja polecam produkty marki Stella

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz