Babeczki z mango i kokosową nutą. Dziś polecam Wam przepis na pyszne babeczki nadziane pulpą z mango. Ciasto ma delikatnie kokosowy smak, który uzyskacie dodając do niego cukier kokosowy. Babeczki są proste w przygotowaniu i dosłownie rozpływają się w ustach. Idealne do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty lub od tak, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Takie babeczki z mango i koksową nutą, to nasz ostatni hit. Piekłam je już kilka razy i za każdym razem znikały w mgnieniu oka. Polecam je i Wam. Pyszne, delikatne lekko kokosowe ciasto i pulpa z mango, to dla mnie duet doskonały. Spróbujcie.
Składniki: (na około 6 sztuk)
- 100 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 100 g masła
- 2 jajka klasy M
- 100 g cukru kokosowego
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- po 3 łyżeczki pulpy z mango na babeczkę
- cukier puder do oprószenia babeczek
Dodatkowo:
- forma na muffinki i kolorowe papilotki Stella
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W misce mieszamy dokładnie 2 jajka i cukier (ja używam ręcznej trzepaczki). Następnie wlewamy przestudzone masło, mieszamy. Kolejno wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę na babeczki (do niespełna 3/4 wysokości), następnie po 3 łyżeczki pulpy z mango i na to około 0,5 łyżki masy.
Babeczki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyczka (około 20 minut).
Po przestudzeniu oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego
Szykując się do świątecznych i codziennych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia.
Ja polecam produkty marki Stella
Wyglądają bardzo apetycznie.
Polecam 😀