Babeczki z kremem mango

Babeczki z kremem mango Lubicie babeczki? Ja bardzo. Prosty, pyszny, mały wypiek na każdą okazję. Dziś polecam wam przepis na babeczki z kremem mango. Pyszne małe babeczki z czekoladową niespodzianką w środku, a do tego prosty krem mango na bazie serka mascarpone. Idealny deser do filiżanki kawy lub herbaty 😉

U mnie dziś króluje herbata w pięknych różowych filiżankach. Do tego różowe talerzyki. Cóż… na zewnątrz szaro i ponuro, to choć na stole nie brakuje kolorów. Jeśli lubicie takie piękne kolorowe filiżanki, to polecam wam zajrzeć na stronę APS Glass & Bar Supply Warsaw Tu znajdziecie nie tylko piękne szkło, ale również artykuły spożywcze czy profesjonalny sprzęt barmański. Warto zapoznać się z ofertą APS Polska.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 6 kostek czekolady
  • 250 g mascarpone (z lodówki)
  • puree z mango – użyłam Puree Owocowe Funkin Mango do nabycia na APS Polska

Przygotowania:

Przygotowujemy babeczki: Do miski wsypujemy mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy składniki. Dodajemy olej, jajko i mleko. Wszystko mieszamy do połączenia.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości). Do każdej babeczki wkładamy (wciskając w masę) po pół kosteczki czekolady (można pominąć).

Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25-30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Po przestudzeniu babeczki dekorujemy kremem z mango.

Jak zrobić prosty krem z mango? Do miseczki przekładamy serek mascarpone i dodajemy stopniowo puree z mango mieszając składniki (u  mnie około 4 łyżek puree). Masa ma być dość gęsta by krem się utrzymał na babeczkach. Powinna być w niej też wyczuwalna słodycz mango.

Babeczki dekorujemy kremem. Przed podaniem dodatkowo lekko oblewamy je puree z mango.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi