Babeczki z ciasteczkowym kremem czekoladowym Dziś zapraszam Was na kruche babeczki nadziane pysznym ciasteczkowym kremem czekoladowym. Do tego polewa z czekolady i… nic więcej mi nie trzeba 😉 Deser idealny do kawy czy herbaty lub od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Krem, którym nadziałam moje kruche spody możecie spokojnie podawać również jako deser w szklaneczkach np. z dodatkiem świeżych owoców. Przygotowanie takiego kremu czekoladowego zajmie Wam dosłownie chwilę i nie trzeba tu nawet używać miksera. Prosto, a jak smacznie. Spróbujcie.
Składniki:
Na krem:
- 50 g czekolady mlecznej
- 125 g mascarpone
- 2 markizy kakaowe Cukry Nyskie
- 2 łyżki zimnej śmietanki 30%
Kruche spody (babeczki):
- przygotowałam z połowy składników z tego przepisu (klik)
Dodatkowo:
- około 40-50 g gorzkiej czekolady (możecie też użyć mlecznej)
- dowolne ozdoby
Przygotowanie:
Najpierw pieczemy kruche spody. Studzimy i przygotowujemy krem.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miseczkę z połamaną czekoladą umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając aby dno miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień).
Do miski przekładamy ser mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietanki, dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy pokruszone markizy (ja markizy wkładam do woreczka, gniotę dokładnie), mieszamy składniki. Kremem napełniamy kruche spody. Całość wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby krem zgęstniał.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę (możecie również użyć mlecznej), oblewamy nią babeczki, dowolnie zdobimy i wkładamy na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.
Podajemy do kawy czy herbaty.
Smacznego
Pyszne babeczki!
Polecam 😀
Małe cudeńka. Wyglądają smakowicie 🙂
Dziękuję 🙂