Babeczki owocowe z kawałkami jabłek – babeczki na soku
Dziś zapraszam Was na owocowe babeczki z kawałkami jabłek. Babeczki przygotowałam na pysznym tłoczonym soku. U mnie tym razem sok jabłko-malina. Oczywiście śmiało można zmieniać smak soku 🙂 Moje dzieci uwielbiają te babeczki. Zawsze znikają w mgnieniu oka 😉 Proste, a tak pyszne. Dodatek soku nadaje im nie tylko fajnego smaku, ale też zmienia ich konsystencję (są inne niż babeczki na mleku). Spróbujcie, polecam 🙂
A jaki sok najlepiej użyć?
Ja polecam naturalne soki tłoczone. U mnie soki od Fabryka Soków. Oferta Fabryki Soków obejmuje aż kilkanaście smaków soku w różnych pojemnościach, a także inne dobre produkty, jak żywe, niepasteryzowane octy owocowe czy miody. Soki dostępne są w dużych 3 l kartonach z kranikiem lub szklanych butelkach o pojemności 750 ml lub 350 ml. Każdy smak soku płynie z natury. Zero chemii i niepotrzebnych dodatków. Soki są wyjątkowo pyszne i znikają u nas w mgnieniu oka 😉 Moje dzieci je uwielbiają. Ja i mąż też chętnie po nie sięgamy. Bo czego tu nie lubić? Pyszny, naturalny sok bez zbędnych dodatków. Polecamy!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka soku tłoczonego jabłko-malina Fabryka soków*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki oleju
- 1 duże jabłko
*Babeczki piekłam też dla koleżanki, dla mniej zrobiłam wersję z sokiem tłoczonym jabłko-gruszka Fabryka Soków. Można też wymieszać oba rodzaje soku.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie wlewamy sok, olej i żółtko. Mieszamy składniki do połączenia.
Formę na muffinki (piekłam w dwóch – z przepisy wychodzi około 10-12 babeczek) wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości. W środek każdej babeczki wkładamy kawałek obranego jabłka.
Rada: Jabłko można też pokroić w kosteczkę, wmieszać do ciasta i dopiero nałożyć ciasto do papilotek.
Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Babeczki przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego