Babeczki nadziewane krówką w tęczowych papilotkach

Babeczki nadziewane krówką w tęczowych papilotkach (1)

„Mamo upieczemy babeccki?” Moja córeczka kocha piec ze mną babeczki. Dziś wspólnie przygotowałyśmy 12 babeczek z masą krówkową (kajmakową) w tęczowych papilotkach. Takie małe, szybkie słodkości są idealne na długi weekend i osłodę trudnych chwil (zepsute auto podczas wycieczki). Nasze babeczki oprószyłam jedynie cukrem pudrem. Uroku dodały im przepiękne, tęczowe papilotki od PapilArt – polecam. Takie babeczki nie tylko cieszą smakiem, ale też i kolorami 🙂 Spróbujcie.

Składniki: (na 12 sztuk)

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków)
  • 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko L
  • mała szczypta soli
  • 12 łyżeczek masy krówkowej (kajmakowej)
  • kolorowe papilotki – polecam od PapilArt
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką.
 
Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy.
 
Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników. Tak, aby masa była napowietrzona (bąbelki).
 
Formę na muffinki wykładamy kolorowymi papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy krókowej, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki).
 
Krówkowe babeczki w tęczowych papilotkach (1)
Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut.
 
Babeczki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Następnie oprószamy cukrem pudrem.
 
Babeczki nadziewane krówką w tęczowych papilotkach (2)
 Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
 
Smacznego
 
Przepis dodaję do akcji:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Uczta pod gołym niebem 2016

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Megly says:

    Jak są z krówką to już jestem z miejsca kupiona. Ostatnio mam smaki na krówkę, więc to coś dla mnie w 100% 🙂 Mniam – babeczki jak się patrzy. Pozdrawiam cieplutko! 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi