Uwielbiam piec najróżniejsze babeczki. Ich przygotowanie jest proste. To wspaniała zabawa dla dzieci, które mogą pomóc mamie w wypiekach. Takie małe słodkości można je zabrać ze sobą idąc w gości lub po prostu zjeść z rodziną. Dziś zapraszam Was na babeczki marmurkowe z różą. Połączenie tych smaków okazało się strzałem w przysłowiową 10. Spróbujcie.
Babeczki marmurkowe z różą
2016-05-08 22:11:12
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 4 większe babeczki)
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko klasy L
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)*
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao (ciemne, do wypieków)
- 4-6 łyżeczek konfitury z płatków róży Polska Róża
- * użyłam budyniu (proszek) z cukrem
Przygotowanie
- Do dużej miski wbijamy całe jajko, dodajemy mleko i dokładnie całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy.
- W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym.
- Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy.
- Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką.
- Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki konfitury z płatków róży. Po czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości.
- Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 30 minut. W zależności od piekarnika i użytych foremek warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Jeśli użyjemy mniejszych foremek (większa ilość babeczek) czas pieczenia może być krótszy.
- Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek.
- Podajemy same, oprószone delikatnie cukrem pudrem lub polane delikatnie cytrynową polewą.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/