Babeczki Leśny Mech – proste i pyszne

Babeczki Leśny Mech

Babeczki leśny mech przepis

Babeczki Leśny Mech – proste i pyszne

Dziś mam dla was przepis na babeczki Leśny Mech. Te pyszne zielone muffinki to idealna propozycja na deser. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A smak? Koniecznie spróbujcie. Delikatne, wilgotne ciasto o niepowtarzalnym zielonym kolorze i pyszny krem na bazie mascarpone. Takiemu połączeniu ciężko się oprzeć. Moja rodzina uwielbia babeczki leśny mech. Te, które widzicie na zdjęciach przygotowałam specjalnie na przyjazd mojej siostry i siostrzenicy. To dwie największe fanki tego pysznego wypieku.

P.s. Szpinak nadaje tu wilgotności i pięknego, zielonego koloru. Nie jest wyczuwalny w smaku.

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka klasy M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

Na krem:

  • 150 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 250 g mascarpone Formagia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu migdałowego (zamiennie ekstrakt migdałowy lub waniliowy na czubku łyżeczki)

Do dekoracji:

  • skórka pomarańczowa (można pominąć)

Przygotowanie:

W misie miksera z nożami miksujemy szpinak z olejem.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy naszą masę szpinakową i wszystko miksujemy do połączenia.

Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy na małych obrotach do połączenia. 

Białka ubijamy. Dodajemy do reszty składników i wszystko krótko i delikatnie miksujemy lub mieszamy łyżką.

Formy na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy naszą masę. Masy wystarczy na 12-14 babeczek.

Babeczki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego najlepiej stosować zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto.

Babeczki wyciągamy, studzimy. Ścinamy górę, robiąc lekkie wgłębienie w każdej babeczce. Góry babeczek przekładamy do miski. Ciasto rozdrabniamy w rękach.

Przygotowujemy krem. Do miski przekładamy ser mascarpone, wlewamy zimną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i aromat. Miksujemy do połączenia i zgęstnienia kremu.

Na babeczkach za pomocą szprycy (z dowolną końcówką) rozprowadzamy krem. Wierzch kremu posypujemy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając. Dodatkowo posypujemy wszystko skórką pomarańczową.

Babeczki warto schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego

*wpis we współpracy

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz