Babeczki Leśny Mech – proste i pyszne
Dziś mam dla was przepis na babeczki Leśny Mech. Te pyszne zielone muffinki to idealna propozycja na deser. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A smak? Koniecznie spróbujcie. Delikatne, wilgotne ciasto o niepowtarzalnym zielonym kolorze i pyszny krem na bazie mascarpone. Takiemu połączeniu ciężko się oprzeć. Moja rodzina uwielbia babeczki leśny mech. Te, które widzicie na zdjęciach przygotowałam specjalnie na przyjazd mojej siostry i siostrzenicy. To dwie największe fanki tego pysznego wypieku.
P.s. Szpinak nadaje tu wilgotności i pięknego, zielonego koloru. Nie jest wyczuwalny w smaku.
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka klasy M
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Na krem:
- 150 ml śmietanki 30% (zimnej)
- 250 g mascarpone Formagia
- 4 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu migdałowego (zamiennie ekstrakt migdałowy lub waniliowy na czubku łyżeczki)
Do dekoracji:
- skórka pomarańczowa (można pominąć)
Przygotowanie:
W misie miksera z nożami miksujemy szpinak z olejem.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy naszą masę szpinakową i wszystko miksujemy do połączenia.
Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy na małych obrotach do połączenia.
Białka ubijamy. Dodajemy do reszty składników i wszystko krótko i delikatnie miksujemy lub mieszamy łyżką.
Formy na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy naszą masę. Masy wystarczy na 12-14 babeczek.
Babeczki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego najlepiej stosować zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto.
Babeczki wyciągamy, studzimy. Ścinamy górę, robiąc lekkie wgłębienie w każdej babeczce. Góry babeczek przekładamy do miski. Ciasto rozdrabniamy w rękach.
Przygotowujemy krem. Do miski przekładamy ser mascarpone, wlewamy zimną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i aromat. Miksujemy do połączenia i zgęstnienia kremu.
Na babeczkach za pomocą szprycy (z dowolną końcówką) rozprowadzamy krem. Wierzch kremu posypujemy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając. Dodatkowo posypujemy wszystko skórką pomarańczową.
Babeczki warto schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego
Boskie <3
Dziękuję i polecam 🙂
Jakie cudne babeczki, wyglądają przepysznie 🙂
Dziękuję 🙂