Babeczka z kubeczka z nutą orzecha i piernika

Babeczka z kubeczka z nutą orzecha i piernika

Babeczka z kubeczka to od zawsze mój awaryjny przepis na coś słodkiego bez pieczenia. Kilka machnięć łyżką, 3 minuty w mikrofali i mini ciasto gotowe. Dziś mam dla Was babeczkę z kubeczka z nutą orzecha i piernika. Do tego obowiązkowo porcja czekolady… Coś cudownego. Tak proste w przygotowaniu i tak pyszne 🙂 Nic tylko jeść ze smakiem. Polecam Wam ten pyszny i prosty deser. Czasem nie trzeba wiele, by przygotować coś pysznego 😉

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maślanki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 jajko klasy M
  • 1 pełna łyżka pasty archaidowej*

*u mnie pasta arachidowa z kawą i wanilią. Nadała dodatkowo fajnej kawowej nuty.

Do podania:

  • polewa z czekolady mlecznej i czekoladowe kropelki

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Dodajemy dżem, pastę archaidową, olej, maślankę i wbijamy jajko.

Wszystkie składniki mieszamy do połączenia.

Masę wlewamy do 1 większej filiżanki lub 1 średniej i 1 malutkiej. Uwaga: Masę wlewamy maksymalnie do 3/4 wysokości wybranego naczynia.

Filiżanki z masą wkładamy do mikrofalówki na maksymalnie 3 minuty (u mnie 2:50). Ciasto powinno ładnie urosnąć. Uwaga: Jeśli będziemy je trzymać za długo zrobi się za suche. Należy wyczuć swoją kuchenkę, każda ma inną moc.

Każdą babeczkę polewamy czekoladową polewą i posypujemy czekoladowymi kropelkami. Ja podaję babeczki od razu, nie czekam aż polewa zastygnie. Takie lubimy najbardziej.

Smacznego

Jeśli prowadzisz restaurację lub lokal gastronomiczny, zachęć klienta do spróbowania dania poprzez umieszczenie repliki potrawy w witrynie. Realizacje replik znajdziesz na stronie Shinyfood

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi