Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami

Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkamiFrancuskie poduszeczki nadziane pieczarkami 2Uwielbiam pieczarki. Idealnie nadają się do wielu dań. Dziś zapraszam Was francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami. Robi się je naprawdę szybko, a smakują wybornie. Takie poduszeczki można zjeść same lub podać do czerwonego barszczu. Mmmm uwielbiam, to połączenie. Spróbujcie.

Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami 3Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami

poduszeczki pieczarkowe

Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 14 sztuk)
  2. około 450 g pieczarek*
  3. 1 średnia cebula
  4. 2/3 łyżeczki suszonej bazylii
  5. 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  6. 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark
  7. sól i pieprz do smaku
  8. około 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek**
  9. 1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego)
  10. * waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek
  11. ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło
Przygotowanie
  1. Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy płomień na mały.
  2. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy suszoną bazylię i słodką czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając.
  3. Przed końcem smażenia dodajemy 2 czubate łyżki sosu czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia.
  4. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy po 2 łyżeczki pieczarkowego farszu. Całość składamy, boki przygniatamy (wokół) widelcem.
  5. Wszystkie poduszeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem (lub miksem tłuszczu) i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Jeśli wierzch poduszeczki jest niewystarczająco zarumieniony, na 3-4 minuty przed końcem pieczenia obracamy poduszeczki do góry nogami.
  6. Poduszeczki podajemy ciepłe (lub zimne) z kubkiem czerwonego barszczu lub zestawem ulubionych sosów/keczupem.
  7. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz