Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyrosDziś zapraszam Was na pyszną propozycję obiadową. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros od Folwark. U mnie dodatkiem były jeszcze frytki, ale możecie z nich zrezygnować lub zamienić np. na pieczone ziemniaki. Spróbujcie.

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 2 osoby)
  2. 1 duża pierś z kurczaka
  3. 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  4. 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  5. 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  6. mała szczypta soli
  7. 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu
  8. około 1 łyżeczki soku z cytryny
  9. sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark
  10. miks sałat około 100 g
  11. 1 jogurt naturalny 90 g
  12. 3-4 łyżeczki cukru
  13. folia do pieczenia
  14. frytki domowe lub kupne
Przygotowanie
  1. Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem.
  2. W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut do lodówki.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy nasze mięso z lodówki i przekładamy do folii do pieczenia. Związujemy folię i robimy w niej małe dziurki. Tak przygotowane plastry z piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku około 25-30 minut.
  4. W między czasie przygotowujemy frytki i surówkę*. Aby przygotować surówkę wystarczy połączyć jogurt naturalny z cukrem i polać nim miks sałat, a następnie całość delikatnie wymieszać.
  5. Plastry z kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z surówką, frytkami i majonezowym sosem kebab-gros, który dzięki delikatnej nucie czosnku i ziół doskonale komponuje się ze smakami na talerzu.
  6. * możemy podać dowolną, ulubioną surówkę
  7. Smacznego
Notes
  1. Przepis i pomysł własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz