Placki z cukinii z natką pietruszki

Placki z cukinii z natką pietruszkiPlacki z cukinii z natką pietruszki. Lubicie cukinię? Co z niej najczęściej przygotowujecie? Przez długi czas cukinia kojarzyła mi się wyłącznie z leczo. Później zaczęłam z nią eksperymentować i… w ten sposób przekonałam się, że można z niej przygotować wiele pysznych dań. Dziś zapraszam Was na placki z cukinii z natką pietruszki. Proste, szybkie, pyszne i tanie danie. Spróbujcie.

Składniki: 
  • 1 cukinia (u mnie około 350 g)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Cukinię ścieramy (jeśli młoda, wraz ze skórką) na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do niej szczyptę soli i odstawiamy na około 10 minut. Jeśli nasza cukinia puści dużą ilość wody należy ją odsączyć.

Do startej cukinii dodajemy całe jajka, 2 łyżki śmietany lub jogurtu i pieprz, mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę, znów mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, mieszamy delikatnie. Jeśli masa wyjdzie za rzadka można dodać niedużą ilość mąki.

Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy po łyżce masy tworząc małe placuszki. Placuszki smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami  np. śmietaną, jogurtem lub innym sosem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz