Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese

Pizza na ziołowym cieście z sosem bologneseDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domową pizze na ziołowym cieście z sosem bolognese. Przygotowanie nie sprawi Wam kłopotów. Pizza jest pyszna, sycąca i powinna posmakować każdemu. U nas zawsze znika dosłownie w kilka chwil. Spróbujcie.

Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese (1)Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese. Pizze doprawiłam przyprawą Skworcu.

Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese
Write a review
Print
807 calories
5 g
259 g
62 g
57 g
40 g
227 g
1857 g
5 g
0 g
19 g
Nutrition Facts
Serving Size
227g
Amount Per Serving
Calories 807
Calories from Fat 547
% Daily Value *
Total Fat 62g
96%
Saturated Fat 40g
200%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 18g
Cholesterol 259mg
86%
Sodium 1857mg
77%
Total Carbohydrates 5g
2%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 5g
Protein 57g
Vitamin A
26%
Vitamin C
0%
Calcium
159%
Iron
3%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na blaszkę; uwaga - pizzę możecie również uformować w tradycyjny kształt okręgu)
  2. 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  3. 1 szklanka ciepłej wody
  4. 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu
  5. 2 opakowania drożdży instant (2x7g)
  6. odrobina oleju (około łyżeczki)
  7. twardy ser w kostce np. Gouda
  8. sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu
  9. * możecie wykorzystać ten przepis, swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego.
Przygotowanie
  1. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, przyprawy. Dodajemy ciepłą (! ale nie gorącą) wodę i odrobinę oleju (około łyżeczki). Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypać odrobinę mąki.
  2. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski do ciast drożdżowych z zamknięciem, przykryjcie swoją miskę ściereczką i zadbajcie, aby ustawić ją w ciepłym miejscu.
  3. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i ugniatając ręką miejsce przy miejscu tworzę dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę na całą blachę).
  4. Tak przygotowane ciasto odstawiam pod ściereczką jeszcze na 10 minut. Następnie wkładamy samo ciasto do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (na środkowy poziom).
  5. Lekko podpieczony spód pizzy wyciągamy z piekarnika i nakładamy nasz sos bolognese (!gęsty).
  6. Wkładamy do piekarnika na kolejne 18-20 minut. Na koniec wyciągamy jeszcze na chwilę i posypujemy całą pizzę (startym na tarce na grubych oczkach) serem żółtym.
  7. Wkładamy do piekarnika na ostatnie 5 minut. Wyciągamy i podajemy.
  8. Smacznego
beta
calories
807
fat
62g
protein
57g
carbs
5g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz