Zdrowe bananowo owsiane batoniki domowe

Zdrowe bananowe owsiane batoniki domoweUwielbiam batoniki. Ale odkąd mam dzieci staram się by te słodkie przekąski były o wiele zdrowsze. Dlatego dość często robię zdrowe bananowo owsiane batoniki domowe. Ich wykonanie jest naprawdę proste i szybkie. Możecie dodać do nich dowolne dodatki w postaci suszonych owoców itp. A co najważniejsze, takie batoniki to samo zdrowie. Dodatkowym atutem jest, to że są naprawdę sycące i możecie je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w ramach drugiego śniadania. Spróbujcie.

Zdrowe bananowe owsiane batoniki domowe.Zdrowe bananowe owsiane batoniki domowe

Zdrowe bananowe owsiane batoniki domowe
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 4 sztuki)
  2. 1 szklanka płatków owsianych górskich
  3. 1 banan (najlepiej dojrzały)
  4. około 1 1/3 łyżki płynnego miodu lipowego
  5. 5 suszonych moreli
  6. 7 suszonych żurawin
Przygotowanie
  1. Banana bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy do niego szklankę płatków owsianych górskich, całość dokładnie mieszamy.
  2. Suszone morele i żurawinę drobno kroimy. Następnie dodajemy je do bananowo-owsianej masy i znów mieszamy nasze składniki.
  3. Na koniec do wszystkich składników dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy ją lekko. Nasze batoniki powinny mieć wysokość około 4-5 mm. Taką ilość masy powinniśmy zapełnić około 3/4 dna keksówki (w zależności od jej wielkości).
  5. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na środkowy poziom). Pieczemy 20 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż owsiano-bananowa masa całkowicie wystygnie, po czym kroimy ją na 4 mniejsze części tworząc w ten sposób nasze batoniki.
  7. Jeśli nie zjemy batoników od razu można przechowywać je około 2 dni w lodówce.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz