3 przepisy z wegańskich zamienników mięsa

Jedna z najpopularniejszych diet ostatnich lat? Dieta wegetariańska! Coraz więcej z nas decyduje się na wdrożenie jej w codzienne życie – ze względu nie tylko na troskę o życie zwierząt, ale również prozdrowotne działanie owoców i warzyw, na których głównie się opiera

„Warzywne mięso” – jakie dania można z nim przygotować?

Tak zwana „dieta wege” najprawdopodobniej powstała na terenie Indii – będąc wówczas ściśle powiązana z tamtejszymi pobudkami religijnymi. W Polsce zdrowa dieta wegetariańska przyjęła się mniej więcej na początku XIX wieku – skupiając tak zwanych „jaroszy”, chcących odżywiać się lekko i roślinnie. Dziś dieta „wege” nie jest już czymś niespotykanym – wręcz przeciwnie! Bezmięsne potrawy królują nie tylko w naszych domach – ale również w wielu restauracjach, które w swoich menu proponują smaczne i zdrowe zupy, dania, desery. I choć wielu z nas spróbowało bądź chce spróbować diety wegetariańskiej – nie wszyscy jesteśmy w stanie wyobrazić sobie ulubione posiłki bez mięsa lub jego zamiennika. Na szczęście w sklepie z ekologiczną żywnością z łatwością znajdziemy dziś ekologiczne alternatywy tradycyjnego mięsa – które z powodzeniem posłużą zarówno za bazę wege-posiłku, jak i jego ciekawy dodatek.

Tak zwane „warzywne mięso” pozwala na uzyskanie niemalże tych samych smaków i aromatów na talerzu co w przypadku korzystania z mięsa odzwierzęcego – bez konieczności negatywnego wpływu na środowisko! Co ciekawe, proces wędzenia zdrowych, warzywnych alternatyw mięsa odbywa się poprzez naturalne drewno dębowe – co przekłada się na uzyskanie oczekiwanej konsystencji. Popularne, znane nam wszystkim dania z użyciem „warzywnego mięsa” to doskonały pomysł dla tych smakoszy, którzy nie chcą rezygnować z ulubionego smaku oraz tekstury potraw – jednocześnie chcąc zapewnić sobie i swojej rodzinie jak najwięcej wartości odżywczych w jednym posiłku! Poznaj 5 interesujących przepisów w użyciem roślinnych zamienników mięsa i… ciesz się wyjątkowym smakiem swoich ulubionych dań!

1. Carbonara w stylu wege

Kto z nas nie lubi włoskiego, sycącego makaronu z boczkiem, śmietanką i żółtkiem jaja? Klasyczna carbonara w stylu wege to bezmięsna propozycja dla miłośników zdrowego stylu życia – chcących zastąpić tłusty i kaloryczny boczek… jego zdrową alternatywą! Naturalny, bezmięsny boczek na bazie białka pszennego, soi, oleju rzepakowego, wyselekcjonowanej mieszanki przypraw i koncentratu pomidorowego – nada Twojemu posiłkowi nie tylko odpowiedniej chrupkości, ale również wspaniałego aromatu.

Do wykonania dwóch porcji aromatycznej carbonary w stylu wege potrzebujesz:

  • 2 jajek
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 30 g sera Grana Padano
  • 100 g bezmięsnego boczku
  • śmietanki 30%
  • 3 ząbków czosnku
  • szczypty soli i pieprzu

Jak przygotować zdrową carbonarę, która z powodzeniem może znaleźć się na talerzu nawet tych osób, które na co dzień mierzą się z wysokim poziomem cholesterolu?

  1. Zacznij od ugotowania makaronu – zadbaj o to, by był al dente. Jajka – po sparzeniu wrzącą wodą – wbij do miski i roztrzep widelcem. Do tak przygotowanych jajek wlej całą śmietankę – i wymieszaj. Nie zapomnij o dodaniu soli!
  2. Podsmaż na wolnym ogniu swój wege boczek – poczekaj, aż się zarumieni. Po około minucie smażenia – dodaj do niego posiekany czosnek i smaż jeszcze przez około 2 minuty.
  3. Ugotowany makaron dodaj do podsmażonego boczku z czosnkiem – pozostaw na palniku około 1 minuty. Po zdjęciu patelni – dodaj masę powstałą z jajek i śmietanki. Całość posyp startym serem Grana Padano i szczyptą pieprzu.

Smacznego!

2. Kebab roślinny na talerzu

Aromatyczne kuchnie świata nie mogą istnieć bez kebaba! To właśnie on szturmem podbił serca mieszkańców niemalże całego świata. Dziś budki z kebabem znajdują się na każdym kroku – oferując aromatycznego kebaba w wersji z bułką, tortillą czy na talerzu. Jak przygotować roślinną, zdrową alternatywę dla tradycyjnego, kalorycznego kebaba? Zastępując baraninę ekologicznym, warzywnym mięsem! Dzięki wysokiej zawartości cennego białka – zdrowy, bezmięsny kebab może stać się szybkim, prostym w przygotowaniu, a przede wszystkim pożywnym obiadem.

Do przyrządzenia dwóch porcji roślinnego kebaba na talerzu potrzebujesz:

  • 1 opakowania bezmięsnego kebaba
  • ulubionych warzyw (polecamy czerwoną cebulkę, ogórka, pomidora i papryczki !)
  • kilka liści sałaty
  • przyprawy do kebaba/gyrosa
  • 5 ziemniaków (opcjonalnie – domowych frytek)
  • sosu czosnkowego

Jak zrobić zdrowy, sycący kebab na talerzu?

  1. Warzywne mięso przysmaż na patelni – dodając przyprawę do kebaba/gyrosa (według uznania). Poczekaj, aż całość zarumieni się i nabierze aromatu.
  2. Umyj i obierz warzywa – połącz je ze sobą, a następnie wyłóż na przykryty liśćmi sałaty talerz.
  3. Ugotuj ziemniaki lub domowe frytki – w tym czasie możesz przygotować sos czosnkowy na bazie gęstej śmietany lub skorzystać z jego gotowej wersji (zwróć uwagę na skład produktu!).
  4. Przygotowane mięso połącz z warzywami i ziemniakami – całość polej sosem.

Smacznego!

3. Domowy hotdog warzywny

Hot-dog to szybka i smaczna przekąska – uwielbiana przez większość z nas! Jak się okazuje, jej główny składnik – parówka – z powodzeniem może zostać zastąpiona zdrowszą, warzywną wersją. Korzystając z bezmięsnych kabanosów klasycznych – z łatwością stworzysz pożywnego hot-doga w swoim domu. Ważne, by – decydując się na zakup wege-alternatyw mięsa – kupować je wyłącznie w sprawdzonych miejscach, takich jak sklep internetowy ze zdrową żywnością. Dzięki wygodnej opcji przesyłki – szybko i bezproblemowo uzupełnisz domową spiżarkę w zdrowe, warzywne mięso.

Co potrzebujesz do przygotowania domowego, bezmięsnego hot-doga?

  • bułki a’la hot dog
  • bezmięsnego kabanosa
  • 2 plasterków pomidora
  • kilka plasterków ogórka
  • liść sałaty
  • prażonej cebulki
  • ketchupu

Przyrządzenie hot-doga w wersji wege jest naprawdę proste – wystarczy, że napełnisz bułkę ulubionymi składnikami! Opcjonalnie możesz doprawić  kabanosa ekologicznymi przyprawami – używając na przykład curry. Przygotowaną całość podgrzej w mikrofalówce – podając z dodatkiem ketchupu. Wybierając zdrowe, bezmięsne wersje ulubionego fas-foodu nie musisz martwić się o dodatkowe kilogramy!

Smacznego!

Jak pokazują powyższe przepisy – dieta wegetariańska nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionego smaku oraz tekstury mięsa! Zastępując je ekologicznymi alternatywami – włoska carbonara, aromatyczny kebab czy tradycyjny hot-dog wciąż mogą smakować jak wtedy, gdy przyrządzaliśmy je w wersji z mięsem. Wybierając bezmięsny boczek, kabanosy, kebab lub inne rodzaje mięsa w wersji wege – dbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale również środowisko. Jedz na zdrowie!

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz