Żywność probiotyczna. Recenzja książki Donny Schwenk

Żywność probiotyczna. Recenzja książki Donny Schwenk (1)Czym jest żywność probiotyczna? Pewnie wielu z Was zna odpowiedź na to pytanie, ale czy zdajecie sobie sprawę jak jest cenna dla naszego organizmu? Czy wiedzieliście, że „spożywanie probiotycznych produktów zalewa ciało miliardami dobrych bakterii pomagających przywrócić równowagę w jelitach, co z kolei pozwala ciału uleczyć się” ? O tym wszystkim dowiecie się z książki Donny Schwenk „Żywność probiotyczna”. Książka Donny Schwenk ma na celu promocję naturalnej żywności. Z tej publikacji dowiecie się w jaki sposób pozbyć się chemii z pożywienia i jak dzięki żywności probiotycznej zwalczyć wiele schorzeń i chorób. Autorka podzieliła książkę niejako na dwie części. Część pierwsza, to teoria i zapoznanie czytelnika z tzw. Trylogią. Trylogia, to nic innego jak trzy probiotyczne produkty, które według autorki powinny znaleźć się na stałe w naszej diecie:

  • popularny i znany kefir – m.in. eliminuje zatwardzenia, redukuje lub eliminuje alergie, wspomaga trawienie, redukuje lub eliminuje objawy astmy, redukuje lub eliminuje przeziębienia i grypę, leczy trądzik, leczy infekcje grzybicze, działa jako naturalny antybiotyk, wspomaga głęboki sen, obniża ciśnienie krwi,
  • kombucha – min. pomaga wątrobie w oczyszczaniu i detoksykacji, pomaga stracić na wadze, wspiera układ odpornościowy,
  • i kiszone warzywa – m.in. wspomagają nadnercza, pomagają stracić na wadze, zmniejszają stany zapalne.

W części teoretycznej autorka dzieli się również informacjami dotyczącymi oddziaływania żywności probiotycznej na różne choroby, jak: alergie sezonowe, astma, choroba refluksowa przełyku, kamienie nerkowe, nadciśnienie, otyłość, zapalenie jelita grubego. Pisze wszystko w sposób przystępny i zrozumiały dla czytelnika.

Drugą, obszerniejszą część książki stanowią przepisy. Na początku oczywiście znajdziemy przepis na domowy kefir, przyrządzenie podstawowe kombuchy i kiszonek. Kolejno znajdziemy listę ciekawych i pysznie brzmiących przepisów m.in. na meksykańską salsę z kefirem, kremowy dip koperkowy z kefiru, zupę z tortillą, smażoną kapustę, waniliowy koktajl herbaciany, kokosowe grahamki z kefirem. Na koniec Donna Schwenk załącza 21 dniowy program wprowadzenia do naszego menu żywności probiotycznej.

Żywność probiotyczna. Recenzja książki Donny Schwenk (2)

Książka jest niewątpliwie ciekawa i pełna zdrowych przepisów. Osobiście uwielbiam kefir i kiszonki. Przyznam, że z kombuchą spotkałam się po raz pierwszy na kartach książki. Na pewno wykorzystam kilka przepisów autorki poczynając od domowego kefiru.

„Żywność probiotyczna”
Autor: Donna Schwenk
Objętość: 324 stron
Okładka: miękka
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital

Vital front

http://wydawnictwovital.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz


*