Żytnie ciasteczka z miodem

Żytnie ciasteczka z miodem Proste, pyszne, szybkie ciasteczka z mąki żytniej z dodatkiem miodu. Idealne, gdy mamy ochotę na coś smacznego, do kawy czy herbaty lub do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ciasteczek z mąki żytniej, to spróbujcie najpierw tego prostego i pysznego przepisu 🙂 Ja dziś urozmaiciłam przepis na żytnie ciasteczka miodem kremowanym, wspaniale wzbogacił smak ciasteczek. Ale oczywiście możecie dodać tradycyjnego miodu. Możecie również poeksperymentować z dodatkami do ciasteczek 😉 Potraktujcie ten przepis jako bazowy.

Składniki:

  • 150 g zimnego masła
  • 360 g mąki żytniej typ 720 PZZ Białystok
  • 1 jajko + 1 żółtko jaj klasy M
  • 3 łyżki miodu*
  • 60 g cukru – u mnie kokosowy, ale możecie również użyć trzcinowy

*u mnie miód kremowy – 1 łyżka miodu kremowanego z wiśnią, a 2 miodu kremowanego z czekoladą (użycie miodu kremowanego wspaniale wzbogaciło smak); oczywiście możecie również użyć tradycyjnego miodu np. wielokwiatowego

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę żytnią, cukier (u mnie kokosowy), wbijamy 1 jajko, dodajemy 1 żółtko, posiekane masło i dodajemy miód.

Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką. Tworzymy kulę. Ciasto schładzamy w lodówce około 1 godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki. Każdą lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasto robimy wzorek widelcem.

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i piekarnika, średnio 15-20 minut. Tworząc mniejsze ciasteczka (z kulek a la orzech włoski) piekę je około 15 minut, dziś większe ciasteczka piekłam około 18 minut. Ciasteczka należy obserwować, najlepiej po około 13-14 minut sprawdzić spód ciasteczek.

Upieczone ciasteczka studzimy i dopiero potem zdejmujemy z blaszki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*