Zwijane pszenne bułki domowe

Zwijane pszenne bułki domowe (4)

Zwijane pszenne bułki domowe (1)

Uwielbiam domowe pieczywo. Dlatego dziś zapraszam Was na zwijane pszenne bułki domowe. Idealne od tak, z samym masłem albo ulubioną malinową konfiturą. Pysznie… 🙂 Można je zjeść w domu lub zabrać ze sobą np. na wycieczkę czy piknik. Z podanego przepisu możecie przygotować 5 naprawdę dużych bułek lub około 10 małych (bardziej standardowej wielkości 😉 ). Spróbujcie.

Zwijane pszenne bułki domowe (3) Zwijane pszenne bułki domowe (2)

P.s. Ostatnio polecałam Wam worki na warzywa od aleWorek. Dziś przy okazji przepisu na pieczywo, chciałabym pokazać Wam jeszcze jeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji 😉 ).

logo_aleworek

Zwijane pszenne bułki domowe (5)

Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych)

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (u mnie Plenus NATURA)
  • 1 jajko M + 1 jajko do smarowania bułeczek
  • 1 łyżka cukru
  • niespełna 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki masła

*szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Dolewamy ciepłe mleko, wbijamy 1 całe jajko, dodajemy sól, cukier i roztopione masło (ciepłe, przestudzone). Całość wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania ,jeśli ciasto zbyt będzie się kleiło do ręki, można podsypywać dłoń delikatnie mąką. Uwaga! nie sypiemy mąki do ciasta, ale posypujemy mąką delikatnie dłoń podczas wyrabiania. Z ciasta formujemy a la kulę – jest miękkie, więc wyjdzie bardziej forma pagórka 😉 Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie w plastikowej misce z pokrywką, ale może być miska przykryta ściereczką) do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 h.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę (, gdyby ciasto się lepiło wystarczy lekko podsypać mąką). Z ciasta formujemy (rolujemy) gruby wałek. Kroimy go ostrym nożem na 5 równych części lub na 10 mniejszych. Każdą część, w dłoniach lub na stolnicy, rolujemy w wałeczek. Następnie krzyżujemy dwa końce, po środku utworzy się oczko. Kolejno jeden koniec zawijamy pod spód w oczko, a drugi na wierzch w oczko. Można też uformować tradycyjne bułeczki lub zwinąć coś a la ślimaczki.

Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam dwóch blaszek, bo bułeczki bardzo (!) rosną podczas pieczenia. Układamy je w większych odstępach). Duże bułki od razu smarujemy roztrzepanym jajkiem (najlepiej pędzlem, smarujemy wyłącznie górę górę bułek bez spodu) i odstawiamy je jeszcze na około 15 minut w ciepłym miejscu. W przypadku mniejszych bułeczek można je tradycyjnie zostawić bez posmarowania jeszcze na 20 minut pod szmatką, aby się bardziej napuszyły. Ja tego nie robię, bo bułeczki i tak rosną ładnie w piekarniku.

Zwijane pszenne bułki domowe (6)

Bułki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek i rodzaju piekarnika. Małe około 12-15 minut, a duże (jak moje) około 25 minut. Bułeczki powinny ładnie urosnąć i być mocno rumiane z wierzchu i pięknie rumiane pod spodem.

Studzimy i podajemy.

Zwijane pszenne bułki domowe (4)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi