Zupa krem z pora i serka topionego

Zupa krem z pora i serka topionego. Idealna o każdej porze roku, pyszna i prosta w przygotowaniu zupa krem z pora z dodatkiem serka topionego. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, chwila gotowania, miksowania i już można podawać pyszną, pożywną zupę. Kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy byłam zaskoczona jej smakiem. Tak, prosto i tak pyszne. Przepis na tą zupę dostałam dawno temu od koleżanki. Lekko go zmodyfikowałam i… po dziś dzień co jakiś czas przygotowuję taką zupę. Spróbujcie i Wy, w prostocie tkwi siła 😉

Składniki:

  • 600 g białej części pora (około 3 sztuki)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1,7 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g serka topionego – używam Sertop wersja z kolorowym pieprzem lub czosnkiem
  • opcjonalnie 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • groszek ptysiowy lub grzanki do podania

Przygotowanie:

Pora kroimy w talarki, cebulę w piórka (lub drobniej) i szklimy na niewielkiej ilości oleju.

Do garnka z bulionem dodajemy pora i cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków.

Następnie dodajemy serek topiony, chwile gotujemy i miksujemy całość za pomocą blendera na gładki krem.

Krem doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Do kremu można też dodać niewielką ilość śmietanki, znów zmiksować.

Krem z pora i serka topionego podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Margaretta Anuluj pisanie odpowiedzi