Zupa krem z dyni – pyszny jesienny przepis

Zupa krem z dyni – pyszny jesienny przepis Na straganach i w marketach pełno jesiennych kolorów i smaków. Królują dynie. No cóż… zbliża się w końcu Halloween. Ale dla mnie dynia, to nie ozdoba, a wspaniały kuchenny przysmak. Można z niej przygotować ciasta, babeczki, dodać ją do sałatek, placuszków, aż w końcu podać ją na obiad w postaci pysznej zupy. Zupa krem z dyni, to idealny jesienny przepis na pyszne i rozgrzewające danie. Mocno kremowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej zupy, to koniecznie to nadróbcie. Dynie teraz są w naprawdę dobrych cenach.

Dziś zainspirowałam się przepisem na Krem z dyni – najlepszy! z bloga „Po prostu pycha”. Bardzo spodobał mi się pomysł autorki, aby dodać do zupy mleczka kokosowego i batatów. Efekt… coś cudownego. Polecam i Wam spróbować 🙂 Oczywiście nie byłabym sobą, gdym odrobinę nie zmieniła przepisu 😉 Dlatego polecam Wam spróbować obu wersji. Moja zupa krem z dyni jest ciut gęstsza i… Zresztą sami spójrzcie na przepis 🙂

Składniki:

  • 500 g dyni (waga po obraniu)
  • 1,5 litry bulionu lub wody (użyłam lekkiego bulionu warzywnego)
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 2 małe bataty
  • pół pęczka natki świeżej pietruszki (jeśli nie macie można zastąpić suszoną pietruszką)
  • 0,5 łyżeczki curry
  • szczypta ostrej czerwonej papryki lub zamiennie szczypta mielonego imbiru (dziś dodałam imbir)
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól do smaku
  • około 150 ml mleczka kokosowego
  • około 150 ml śmietanki kremówki
  • groszek ptysiowy do podania

Przygotowanie:

Dynie obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę.

Bataty i marchewki obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do naszej dyni wraz z natką pietruszki.

Całość gotujemy do miękkości. Lekko studzimy, doprawiamy przyprawami, dodajemy 3-4 krople soku z cytryny i dolewamy mleczko kokosowe i śmietankę (najpierw mniejsze ilości, od tego zależy gęstość zupy).

Wszystko miksujemy na krem (albo blenderem żyrafą, albo przelewamy wszystko do misy robota kuchennego). Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku i/lub dodajemy więcej mleczka lub śmietanki. Ja dziś dodałam małe ilości mleczka i śmietanki, aby mój krem był naprawdę gęsty.

Zupa krem z dyni najlepiej smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzankami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Pozostaw odpowiedź Agnieszka Kaniuk Anuluj pisanie odpowiedzi

*