Złote ciasto bananowe na kukurydzianej mące

Złote ciasto bananowe na kukurydzianej mąceDziś zapraszam Was na przepis na złote ciasto bananowe na kukurydzianej mące. Uwielbiam naturalną słodycz bananów i piękny kolor mąki kukurydzianej. Dlatego, gdy pierwszy raz upiekłam ciasto bananowe tak bardzo przypadło mi to połączenie do gustu. Domownicy najpierw byli sceptycznie nastawieni do ciasta, którego głównym składnikiem będą banany, ale… gdy tylko jego zapach rozniósł się po domu od razu zmienili zdanie. Ciasto już podczas pieczenia kusi aromatem 🙂 Ciasto jest wilgotne, mięciutkie… i znika bardzo szybko. Przyznam się, że od razu po upieczeniu zjadłam trzy kawałki 😉 Kolejną zaletą ciasta jest fakt, że do pieczenia nie używamy mąki pszennej, a zdrowszą kukurydzianą, która nadaje wypiekowi złotego koloru. Spróbujcie. Złote ciasto bananowe, to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Nic tylko jeść 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich*
  • 4 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

* rodzynki można pominąć lub dodać większą ilość

Przygotowanie:

Banany obieramy ze skórek i w małej miseczce rozdrabniamy za pomocą widelca.

Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Następnie do masy jajecznej dodajemy powoli (ciągle miksując) mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia.

Do ciasta dodajemy nasze banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki bananów, po upieczeniu dzięki temu mamy wyczuwalne wspaniałe fragmenty tych południowych owoców.

Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką kukurydzianą tortownicy (średnica 22 cm).

Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

*przepis własny

Print Friendly

Dodaj komentarz


*