Ziemniaczane krokiety z serkiem topionym

Ziemniaczane krokiety z serkiem topionym Dziś zapraszam Was na pyszne krokiety ziemniaczane z serkiem topionym. Proste, szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad lub przyjęcie. Można je podać same, jako dodatek do mięs, sosów lub w towarzystwie domowych dipów.

Ziemniaczane krokiety z serkiem topionym, to nie tylko pyszna i szybka propozycja, ale również tania. To idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Dlaczego? O tym w przepisie poniżej.

Składniki:

  • około 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do panierowania)
  • mąka ziemniaczana
  • około 100 g serka topionego – dziś użyłam ze szczypiorkiem i cebulą Sertop
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • buła tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Uwaga: Podane ilości składników są orientacyjne, stosujemy zasadę 4 do 1 (wyjaśnienie poniżej), wówczas możemy przygotować krokiety z dowolnej ilości ziemniaków np. takiej jaka akurat nam została z obiadu

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę (można je również utłuc tłuczkiem do ziemniaków). Można również użyć ziemniaków z dnia poprzedniego.

Ziemniaki przekładamy do większej miski. Wyrównujemy ich powierzchnię i dzielimy je na cztery części. Jedną wyjmujemy i przekładamy na resztę ziemniaków, a w powstały otwór wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (krokiety nie mogą być mdłe), mieszamy składniki. Wbijamy 1 jajko i wyrabiamy składniki ręką (krótko).

Serki topione kroimy w małą kosteczkę lub plasterki.

Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajko, rozbełtujemy je widelcem. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą.

Z ziemniaczanego ciasta formujemy w dłoniach małe krokiety – najpierw robimy mały placek, w środek każdego wkładamy 1-2 kawałki serka topionego, sklejamy brzegi i formujemy nasze krokiety. Obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej.

Smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Margaretta Anuluj pisanie odpowiedzi