Zielona surówka do obiadu. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną surówkę z sałaty i ogórka z miodową nutą. Uwielbiam takie zielone dodatki do obiadu. Taka zielona surówka wspaniale pasuje do drugiego dania. Można ją zjeść również od tak 😉 Ja ostatnio podałam ją do chrupiących kawałków kurczaka a la kfc Surówka znikła w mgnieniu oka. Podobnie jak reszta obiadu 😉 Spróbujcie i Wy, polecam.
Składniki:
- 1 mniejsza sałata
- pół zielonego ogórka (długiego)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 pełna łyżeczka płynnego miodu – u mnie miód wielokwiatowy Huzar
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki soku z cytryny
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- świeżo mielona sól morska
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na małe kawałki. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w cienkie plasterki.
Do sałaty i ogórka dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek.
Następnie dodajemy olej, płynny miód, sok z cytryny i całość doprawiamy do smaku przyprawami.
Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy.
Smacznego