Dziś polecam Wam szybki i łatwy przepis na zdrowy pudding czekoladowy z musli i owocami lata. Idealnie sprawdzi się w formie śniadania, lekkiej kolacji lub zdrowej wersji deseru. Uwielbiam takie pyszne pucharki. Nasiona chia, musli i garść owoców prosto z drzewa i krzaczków… nic tylko jeść. Spróbujcie.
Moje musli dostałam w ramach kontynuacji współpracy z firmą Pro-BIO. O firmie pisałam Wam tutaj. Już niedługo na blogu pojawi się kolejna duża (!) ilość inspiracji z produktami od Pro-BIO. Moje szafki pełne są wspaniałych produktów, a głowa „pęka” od pomysłów na ich wykorzystanie. Po krótkim urlopie wśród morskich fal podzielę się z Wami smacznymi przepisami. Zaglądajcie, zapraszam.
Składniki:
- 11/2 łyżki nasion chia
- 180 g jogurtu naturalnego (zimnego)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO)
- 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
- 31/2 łyżki tradycyjnego musli (u mnie od Pro-BIO)
- ulubione owoce lata – u mnie czarne porzeczki, wiśnie i maliny
- 1-2 łyżeczki pokruszonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy 1 i 1/2 łyżki nasion chia, łyżeczkę cukru trzcinowego i czubatą łyżeczkę ciemnego kakao. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki, aby nasze nasionka napęczniały (minimum na 30 minut).
Na dno pucharka wsypujemy około 3 łyżki musli. Następnie wykładamy nasz (napęczniały) pudding czekoladowy. Na wierzch sypiemy resztę musli i układamy dowolnie owoce (bez pestek). Na koniec całość posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Podajemy.
Zdrowy pudding czekoladowy z musli i owocami lata. Kontynuacja współpracy z Pro-BIO.
Smacznego
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).