Uwielbiam placki i placuszki. Mogłabym je jeść praktycznie ciągle zarówno na śniadanie i kolację. Dziś chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na ich zdrowszą wersję. Tym razem moje placuszki przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, a do ich osłodzenia użyłam wspaniałego syropu daktylowego. Taki syrop jest rewelacyjnym, zdrowszym zamiennikiem cukru. Możecie go dodawać do placków, owsianek, ciast, ciasteczek, a nawet słodzić nim napoje.
Gdzie możecie kupić taki syrop daktylowy? Polecam Wam zajrzeć do sklepu eSłoneczko. „Słoneczko, to nie tylko sklep – to styl życia. Zdrowego życia.” Sklep powstał z myślą o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Znajdziecie w nim produkty spożywcze najwyższej jakości. Oferta obejmuje: produkty bez glutenu/latozy/cukru, wegańskie, zdrową żywność dla najmłodszych, zioła, przyprawy, pestki, suszone owoce, suplementy diety, a nawet chleb wiejski. Zapraszam Was na stronę w celu zapoznania się z ofertą:
Już niedługo na blogu pojawią się moje kolejne propozycje na zdrowsze/lżejsze dania. Zaglądajcie. A dziś zaprasza Was na pyszne placuszki orkiszowe skąpane w syropie daktylowym – idealne na śniadanie lub kolację. Spróbujcie.
Składniki: (na 3 porcje)
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g
- 1 kubeczek mąki orkiszowej BIO (u mnie typ 1850)
- 1 łyżka syropu daktylowego + do polania placuszków ze sklepu eSłoneczko
- 2 małe jajka
- 11/2 łyżki pokrojonej rodzynki królewskiej
- olej kokosowy do smażenia
* do odmierzenia ilości mąki używam kubeczka po jogurcie 180 g
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, następnie dodajemy 1 kubeczek (używając do odmierzenia kubeczka po jogurcie) mąki orkiszowej. Kolejno wbijamy 2 małe jajka i dodajemy 1 łyżkę syropu daktylowego. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania dość gęstej, jednolitej masy.
Na koniec do masy dodajemy rodzynki królewskie, które uprzednio tniemy na mniejsze kawałki. Całość znów chwile mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego. Ciasto wykładamy łyżką stołową (1 łyżka = 1 placek) na rozgrzaną patelnię. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na złoto.
Placuszki podajemy polane słodkim syropem daktylowym.
Smacznego
Jakie pyszne placuszki 🙂 Muszę w ogóle się zabrać za jakieś, bo bardzo mam na nie ochotę, a jakoś weny brak 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Są naprawdę pyszne i do tego zdrowe. Polecam
Wspaniałości! 😉
Dziękuję serdecznie
Pyszne placuszki 🙂 Mniam…
Dziękuję 🙂
Wspaniałe placuszki, oj zjadłabym takie teraz 🙂
🙂