Uwielbiam owocowe sałatki. Dziś wzbogaciłam tradycyjną sałatkę owocową o amarantus, któremu dodatkowo nadałam lekkiego cynamonowego smaku. Połączenie wspaniałe, a do tego bardzo zdrowe. Witaminy z owoców i pełnowartościowe białko z amarantusa, to doskonałe połączenie. Taką sałatkę spokojnie możecie zabrać nawet ze sobą do pracy lub szkoły. Moja znajoma już skorzystała z pomysłu i zabiera tą prostą, ale jakże zdrową sałatkę owocową z cynamonowym amarantusem na wykłady 🙂 Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- niespełna 1/2 szklanki BIO amarantusa Naura
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wody
- syrop daktylowy do osłodzenia amarantusa (u mnie 2 łyżeczki)
- 1 banan
- 1 mandarynka
- 1/2 kiwi
- 10 białych winogron
*owoce można dowolnie zmienić/dodawać
Przygotowanie:
Amarantusa przesypujemy na gęste sitko i przelewamy dokładnie wodą (ja 2 razy). Następnie przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę cynamonu. Całość gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem około 15-17 minut. Do jeszcze ciepłego amarantusa dodajemy syrop daktylowy – dosładzamy nim amarantusa do smaku (u mnie 2 łyżeczki), mieszamy i próbujemy.
Owoce obieramy i kroimy. Banan na 4 części, winogrona na pół, kiwi w kostkę, mandarynki zostawiamy w całości. Owoce mieszamy ze sobą w misce.
Sałatkę układamy warstwowo w słoiku – amarantus, wymieszane owoce, amarantus i znów owoce.
Smacznego
Dla miłośników owoców będzie to przepyszna kompozycja :))
🙂
Kochana ale to pysznie wygląda 🙂
Dziękuję Marzenko 🙂
Chyba muszę sobie takie coś przyrządzić 😀 Wygląda świetnie i lubię wszystkie składniki 😉
Dziękuję 🙂
Super propozycja!
Dziękuję 🙂
Zdrowa i ciekawie podana. Sałatki owocowej nie mogę odmówić! Pozdrowionka 🙂
☺