Zdrowa i ekologiczna żywność

żywność zdrowa żywność ekologiczna

Zdrowa i ekologiczna żywność. Od jakiegoś czasu, to pojęcie pojawia się dosłownie na każdym kroku. Ale czy wiemy co tak naprawdę się za nim kryje? Czy wszystkie produkty reklamowane pod tym hasłem są faktycznie zdrowe i ekologiczne? Czym się wyróżnia i co kryje się za takimi pojęciami?

Co kryje się pod pojęciem „żywność ekologiczna”?

Zacznijmy może od tego, że zdrowa żywność nie zawsze jest od razu ekologiczną. Pojęcie „zdrowa żywność” zostało wprowadzone w latach 80-tych, aby wyróżnić niektóre produkty. Mowa tu oczywiście o produktach posiadających cenne dla zdrowia właściwości np. te z dużą ilością konkretnej witaminy czy błonnika. Natomiast pojęcie „żywności ekologicznej” jest czymś zupełnie innym. Pojęcie to uregulowane jest ustawą. Żywność ekologiczna musi spełniać pewne wymogi, m.in.:

  • żywność ta powinna być wyprodukowana w sposób najbardziej zbliżony do upraw naturalnych;
  • jest uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego ( nie używa się w nim chemicznych środków ochrony roślin, pestycydów, regulatorów wzrostu, nawozów sztucznych oraz dodatków do paszy);
  • jest wytworem rolnictwa ekologicznego – mającego na celu wyprodukowanie zdrowej, bezpiecznej, bogatej w substancje odżywcze żywności przy równoczesnym zachowaniu równowagi ekologicznej ekosystemów;
  • pojęcie „żywność ekologiczna” oznacza żywność certyfikowaną;
  • w przypadku produktów ekologicznych cały proces produkcji podlega kontroli jakości rokrocznie. Kontrola obejmuje zarówno warunki środowiska oraz hodowlę czy uprawę;
  • produkty ekologiczne muszą mieć na opakowaniu znak rolnictwa ekologicznego (na mocy Rozporządzenia Rady EWG nr 2092/91 z 21 czerwca 1991 r.). Znak EKO jest gwarancją jakości.

Co powinno się znaleźć na etykiecie produktu określonego mianem ekologicznej żywności?

  • nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent;
  • nazwa i adres producenta oraz jeśli różny – właściciela lub sprzedawcy produktu, nazwa produktu, gdzie stosowne, znak identyfikacyjny partii towaru;
  • ponadto na etykiecie może zostać zamieszczony: napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”, wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”.

 Jakie są wady takiej żywności?

Z powodu swojej naturalności żywność ekologiczna może być mniej „atrakcyjna” wizualnie. Ale pamiętajmy, że nie liczy się wygląd a jakoś i smak. Wśród wad można też wymienić cenę (może być wyższa) oraz dostępność. Na szczęście w obecnych czasach istnieje coraz więcej dobrej jakości sklepów, gdzie można się zaopatrzyć w ekologiczną żywność.

Gdzie nabyć ekologiczną żywność?

W dużych miastach żywność ekologiczną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w specjalistycznych marketach, w wydzielonych działach hipermarketów. Jeśli mieszkamy w mniejszej miejscowości, możemy zrobić zakupy za pośrednictwem internetu. Zajrzycie do sklepu www.organicznyraj.pl , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów spełniających wymogi żywności ekologicznej. Jak choćby moja ukochana mąka kokosowa, z której bardzo często przygotowuję pyszne, zdrowe kokosowe babeczki.

Print Friendly

Dodaj komentarz


*