Zdrowa czerwono-zielona sałatka z pestkami dyni

Zdrowa czerwono-zielona sałatka z pestkami dyniStargany pełne pięknych warzyw i owoców. Korzystajmy z dobrodziejstw natury jak najwięcej. W końcu, to samo zdrowie. Dziś zapraszam Was na pyszną czerwono-zieloną sałatkę z pestkami dyni. Miseczka pełna zdrowia i witamin, która aż kusi swoimi kolorami. Spróbujcie. Taką sałatkę możecie zjeść samą lub podać jako dodatek do innych dań. A jej przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu.

Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Zachęcam i Was do dołączenia 🙂

Składniki:

Przygotowanie:

Pestki dyni podprażamy chwilę na suchej patelni.

Pomidora kroimy w większe kawałki (np. na ósemki, a te na 2-3 części w zależności od wielkości pomidora). Duże rzodkiewki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki kiełków rzodkiewki, podprażone pestki dyni. Całość doprawiamy solą czosnkową (u mnie 2 małe szczypty) i pieprzem. Na koniec naszą sałatkę polewamy delikatnie olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie możemy jeszcze doprawić. Podajemy.

Zdrowa czerwono-zielona sałatka z pestkami dyni (2)Zdrowa czerwono-zielona sałatka z pestkami dyni

Zdrowa czerwono-zielona sałatka z pestkami dyni (3)

Smacznego

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly

8 comments

  1. Megly says:

    Pestki dyni, mnóstwo rzodkiewki. Super. Podoba mi się i coś czuję, że by mi posmakowała 🙂 Wiosenna, lekka. Pozdrowieńka cieplutkie! Miłego weekendu życzę 🙂

Dodaj komentarz


*