Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym

Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym Zapiekanka ziemniaczana, to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny, jedno z dań na przyjęcie lub dodatek na grilla. Prosta w przygotowaniu, dobrze nadziana i naprawdę sycąca. Takie szybkie i pyszne danie sprawdzi się zawsze i o każdej porze.

Farsz zawsze można wzbogacić o inne dostępne dodatki. Tu nie ma ograniczeń. W przypadku zapiekanek ziemniaczanych można dowolnie eksperymentować ze smakiem. Ja tym razem postawiłam m.in. na pyszny boczek, pieczarki, kiełbasę i paprykę.

Do farszu wykorzystałam pyszne wyroby Martika.

Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma mieści się w Radomyślu Wielkim, skąd też oryginalne nazwy wędlin jak Szynka wiejska wiązana radomyska. Jakość potwierdzają certyfikaty świadczące o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych wydawanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na trzy produkty (Szynka wiejska wiązana, baleron wędzony, kiełbasa wiejska). Zostały one przyznane, w związku z tradycyjną metodą produkcji wędlin – są produkowane wg. 100 letniej receptury będącą ściśle strzeżoną rodzinną tajemnicą.

Co jeszcze wyróżnia wyroby Martika?

  • Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych hodowców.
  • Część z produktów posiada badania, z których wynika że są bezglutenowe (<5mg na 1kg)
  • Nad procesem produkcji i obróbki wędlin czuwają sami właściciele firmy, którzy „strzegą” jej unikalnego charakteru.
  • Wędliny nie są magazynowane – od razu po przygotowaniu są przekazywane do sprzedaży/wysyłki.
  •  W związku z rzemieślniczym charakterem zakładu, część z produktów jest ograniczona ilościowo do sprzedaży, aby utrzymać najwyższą jakość.

Od lipca 2020 roku produkty można kupić już online:

https://martika.pl/sklep/

www.facebook.com/pg/martikawyrobytradycyjne/

Szczerze polecam zakupu w sklepie Martika – szybka bezproblemowa realizacja. Na dodatkową uwagę zasługuje sama realizacja wysyłki. Firma stosuje opakowania izotermiczne, które dają gwarancje świeżości do 48h, utrzymując temperaturę do +4°C dzięki wkładom chłodzącym. Więcej informacji na temat dostawy znajdziecie tutaj: https://martika.pl/dostawa/

Składniki:

  • około 1,5 kg ziemniaków
  • 8 pieczarek
  • kawałek boczku Martika (tak z 4-5 cm)
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 0,5 łyżki masła
  • kawałek wiejskiej kiełbasy Martika (około 10 cm)
  • 2 grubsze plastry schabu Martika
  • pieprz i sól do smaku
  • 250 g żółtego sera
  • odrobina oliwy do wysmarowania formy
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki śmietany 18%
  • szczypta suszonej bazylii

Przygotowanie:

Przygotowujemy farsz do zapiekanki. Kroimy cebule i papryki. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kosteczkę, podobnie kiełbasę i schab. Na patelnię wrzucamy boczek, chwilę smażymy i dodajemy cebulę. Znów chwilę smażymy, po czym dodajemy masło i resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę mieszając co jakiś czas składniki.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15 minut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać po obraniu). Ziemniaki studzimy i obieramy i kroimy na grubsze plastry.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Formę na tartę (u mnie 28 cm, sprawdzi się też większe naczynie do żaroodporne) smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Dno i boki formy wykładamy plastrami ziemniaków.

Następnie spód posypujemy częścią startego sera (około 1/3 całego sera). Następnie wykładamy nasz farsz, na wierzch układamy plastry ziemniaków. Teraz polewamy wszystko mieszanką śmietany i jajek (do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy całość solą i pieprzem). Całość posypujemy resztą startego sera. Wierzch doprawiamy szczyptą bazylii.

Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom) i pieczemy około 35-40 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg).

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz