Zapiekanka z pieczarkami i kiełbasą krakowską. Lubicie klasyczne zapiekanki na bagietkach? Ja uwielbiam. Jako nastolatka mogłam je jeść i jeść. Dziś goszczą w mojej kuchni trochę rzadziej, ale nadal za nimi wprost przepadam. Kilka prostych składników i można przygotować wspaniała, domową zapiekankę. Dziś wersja z dużą ilością pieczarek i kiełbasą krakowską. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 długa bagietka*
- około 300 g pieczarek
- około 200-250 g żółtego sera
- 4-5 plasterków kiełbasy krakowskiej Henryk Kania
- 1 mała cebula
- pieprz i sól do smaku
- szczypta ulubionych ziół (używam mieszanki do pizzy)
- 1-2 łyżki masła
*przepis na domową już niedługo na blogu
Przygotowanie:
Plasterki kiełbasy krakowskiej kroimy w kosteczkę i odkładamy na bok w miseczce.
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Podsmażamy na łyżce masła, pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowane pieczarki przekładamy do miseczki. W tym czasie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Mieszamy ją z pieczarkami i około 1/3 startego sera. Próbujemy nasz farsz, opcjonalnie doprawiamy (ja dodaję zawsze jeszcze szczyptę ulubionych ziół).
Układamy na połówkach bagietki. Następnie nakładamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i posypujemy resztą startego sera.
Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i zostawiamy do czasu aż ser się rozpuści, a bagietki ładnie podpieką. Czas zależy od tego jak bardzo chrupkie zapiekanki lubicie.
Podajemy z domowym sosem czosnkowym i ketchupem.
Smacznego
Najlepsza zapiekanka to właśnie taka 🙂
Oj tak 😀