Zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim

Zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim (4) Gdy w lodówce zostaje kawałek ulubionego sera korycińskiego… , a ja mam ochotę na coś pysznego i sycącego… Odpowiedzią jest zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim 🙂 Polecam! Pyszna i naprawdę syci. Do swojej zapiekanki wykorzystałam mieszankę warzyw, makaron świderki i wspaniały Ser Koryciński Swojski z czarnuszką. Uwielbiamy go! Ser Koryciński Swojski Państwa Bielec, to nie tylko tradycja, ale wspaniała jakość i niepowtarzalny smak, któremu ciężko się oprzeć. Idealnie komponuje się ze składnikami mojej zapiekanki. Spróbujcie.

Zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskimZapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim (2)

Składniki:

  • 300 g mieszanki warzyw na patelnię*
  • 2 garście ugotowanego makaronu świderki
  • około 100 g Sera Korycińskiego Swojskiego z czarnuszką Bielec
  • 1 jajko M
  • szczypta soli cebulowej
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz do smaku
  • posiekana zielona pietruszka
  • 2-3 małe pomidorki

*u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka)

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy nasz ser koryciński (u mnie z czarnuszką) – cały ser można zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub tak jak u mnie pół sera zetrzeć a pół dowolnie pokruszyć (lubię takie kawałki w zapiekance). Ser dokładnie mieszamy łyżką z resztą składników (ja lekko rozcierałam łyżką większe kawałki sera).

Sos do zapiekanki na bazie sera korycińskiego z czarnuszką

Na patelni z olejem podsmażamy do miękkości warzywa (co jakiś czas mieszając) doprawiając je szczyptą soli czosnkowej. Gotowe warzywa z patelni przekładamy do naczynia do zapiekania. Następnie dodajemy dwie garście ugotowanego wcześniej makaronu świderki. Mieszamy składniki.

Zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim (1)

Całość polewamy naszym a la sosem serowym.

Naczynie wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na środkowy poziom. Całość zapiekamy około 25-30 minut.

Po wyjęciu i lekkim przestygnięciu zapiekanki posypujemy ją po wierzchu posiekaną zieloną pietruszką i układamy 2-3 małe pokrojone pomidorki. Podajemy.

Zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim (4)

Smacznego

 

Print Friendly

Dodaj komentarz


*