Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem

Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonemZapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem. Wyśmienity smak i łatwość przygotowania. Za tym daniem najbardziej przepada moja córeczka. Gdy je pierwszy raz przygotowałam (wymyśliłam) co chwila podchodziła i mówiła „jesce mniam mniam” 😉 Takie zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem możecie podać zarówno w wersji słodkiego obiadu, jak i np. jako późne śniadanie itp. Spróbujcie, polecam.

Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem.Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem – przepis i pomysł własny.

Składniki: (na formę do zapiekania o wymiarach 21×11 cm x h. 4cm)
  • 80 g makaronu kokardki + woda do gotowania + szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • duża szczypta cynamonu
  • 7 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
  • 1 średnie jabłko
  • 1 i 1/3 łyżki cukru (ilość można zmniejszyć)
Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę na makaron ze szczyptą soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.

W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i cynamonem.

Jabłko obieramy ze skórki. Trzemy je na tarce na grubych oczkach.

Do mleka dodajemy płatki ryżowe błyskawiczne i starte jabłko, mieszamy. Gotujemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy na chwilę, aby płatki ryżowe dobrze napęczniały i „przeszły smakami”.

Na dno naczynka do zapiekania wykładamy połowę jabłkowych płatków ryżowych. Następnie układamy warstwę ugotowanego makaronu kokardki (zostawiając kilka do ozdoby). I znów kładziemy warstwę jabłkowo-ryżową (lekko ją wgniatając w makaron).

Wierzch zapiekanki zdobimy kilkoma ugotowanymi kokardkami makaronowymi i posypujemy ozdobnie odrobiną cynamonu.

Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 18 minut. Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*