Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem

Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonemDziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem. Wyśmienity smak i łatwość przygotowania. Za tym daniem najbardziej przepada moja córeczka. Gdy je pierwszy raz przygotowałam (wymyśliłam) co chwila podchodziła i mówiła „jesce mniam mniam” 😉 Takie zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem możecie podać zarówno w wersji słodkiego obiadu, jak i np. jako późne śniadanie itp. Spróbujcie, polecam.

Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem.Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem – przepis i pomysł własny.

Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na formę do zapiekania o wymiarach 21x11 cm x h. 4cm)
  2. 80 g makaronu kokardki + woda do gotowania + szczypta soli
  3. 3/4 szklanki mleka
  4. duża szczypta cynamonu
  5. 7 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
  6. 1 średnie jabłko
  7. 1 1/3 łyżki cukru (ilość można zmniejszyć)
Przygotowanie
  1. W garnku gotujemy wodę na makaron ze szczyptą soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i cynamonem.
  3. Jabłko obieramy ze skórki. Trzemy je na tarce na grubych oczkach.
  4. Do mleka dodajemy płatki ryżowe błyskawiczne i starte jabłko, mieszamy. Gotujemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy na chwilę, aby płatki ryżowe dobrze napęczniały i "przeszły smakami".
  5. Na dno naczynka do zapiekania wykładamy połowę jabłkowych płatków ryżowych. Następnie układamy warstwę ugotowanego makaronu kokardki (zostawiając kilka do ozdoby). I znów kładziemy warstwę jabłkowo-ryżową (lekko ją wgniatając w makaron).
  6. Wierzch zapiekanki zdobimy kilkoma ugotowanymi kokardkami makaronowymi i posypujemy ozdobnie odrobiną cynamonu.
  7. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 18 minut. Podajemy od razu.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*